Nov vrtec na Dobrni že ob odprtju premajhen za vse otroke

V novem vrtcu ni prostora za vse oddelke, občina pa pojasnjuje, da niso mogli predvideti takšnega prirasta.

Objavljeno
04. junij 2014 22.18
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Dobrna – Občani so se prejšnji teden razveselili novega, energijsko učinkovitega vrtca, ki so ga čakali več let, a je ta že zdaj premajhen, zato začasno ostaja v prostorih šole en oddelek, jeseni pa predvidoma dva. V občini pojasnjujejo, da tako velikega povečanja števila otrok niso mogli predvideti.

Projekt gradnje novega vrtca je star šest let. Direktorica dobrnske občinske uprave Zdenka Kumer je razložila, da so takrat imeli v vrtcu le tri oddelke. Kljub temu so želeli večji vrtec, več kot pet oddelkov pa po normativih, kot je povedala Kumrova, niso mogli dobiti. Prav v času, ko so na Dobrni začeli projektiranje novega vrtca, je sprememba zakonodaje omogočila brezplačen program za drugega otroka. Skupaj s povečanjem števila rojenih otrok je dobrnski vrtec kmalu pokal po šivih.

Dolga gradnja

Zapletov z njim pa ni bilo konec. Že ko so leta 2011 podpisali pogodbo za gradnjo, so imeli štiri oddelke. Prostora v stari stavbi je bilo le za dva oddelka, druga dva so imeli v osnovni šoli in celo v zdravstvenem domu. Izvajalec gradbenih del CM Celje bi moral zgraditi vrtec do 20. septembra 2012, vendar je končal v stečaju. Občina je pogodbo s CM Celje še pred stečajem prekinila, objavila nov razpis in lani sklenila pogodbo z novim izvajalcem, ki je dela tudi končal.

Kot je povedal Marko Šteger, ravnatelj Osnovne šole Dobrna, pod katero deluje tudi vrtec, so že med gradnjo ugotovili, da bo novi vrtec premajhen. Novega projekta niso mogli začeti, je dodal: »Gradnja je bila sofinancirana z evropskimi sredstvi in denarja ne bi dobili, če bi projekt prekinili in začeli vse znova.«

Jeseni otroci iz vrtca spet v šoli

Vrtec je stal slaba dva milijona evrov, od tega je občina plačala polovico, 41 odstotkov je bilo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, drugo so dobili iz sredstev Eko sklada. Kumrova je zapisala, da je z gradnjo novega vrtca občina zagotovila dodatne prostorske kapacitete in s tem omogočila ter zagotovila vpis dodatnega števila otrok v programe predšolske vzgoje, vendar je jasno, da najmanj en oddelek vrtca v novi stavbi ne bo imel prostora.

Zdaj imajo v vrtcu 107 otrok, prihodnje šolsko leto jih bo približno enako število, vendar bodo mlajši, tako da bodo morali urediti še en dodaten oddelek. Ravnatelj Šteger je povedal, da je vrtec projektiran tako, da bi lahko v njem naredili še en, šesti oddelek, vendar ga za zdaj ne bo. »Se bomo že v šoli stisnili,« je pojasnil.