Nova akademija v stari palači

Nova institucija na novogoriški univerzi je prva akademija po letu 1945, predhodnica je Šola uporabnih umetnosti.

Objavljeno
28. september 2016 22.05
Igor Bratož
Igor Bratož

Ljubljana – Kar se je začelo pred dvaindvajsetimi leti na neformalni šoli akademskega tipa, je v teh dneh dobilo zanimivo nadaljevanje: nekdanja ljubljanska Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart, potem Visoka šola za umetnost novogoriške univerze, je postala Akademija umetnosti.

Iz Nove Gorice oziroma Gorice sporočajo, da je tako nastala prva univerzitetna umetniška akademija po letu 1945, tudi prva zunaj Ljubljane. Akademija umetnosti je nasledila Visoko šolo za umetnost na Univerzi v Novi Gorici, ki je bila ustanovljena leta 2008, že ta pa je nastala na podlagi petnajstletnih izkušenj ljubljanske Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Nova akademija se bo s programi posvečala raziskovanju umetnosti v njenih pojavnostih v sodobni družbi, njenemu preizpraševanju v odnosu do drugih segmentov družbe ter ustvarjanju pogojev za srečevanja likovnih, filmskih in intermedijskih umetnosti in praks, kreativnih industrij, do praks vsakdanjega življenja in družbe. Pri tem stavi na potenciale, ki jih ponuja izrazito interdisciplinarno okolje novogoriške univerze. V Novi Gorici pravijo, da akademija ponuja programe, ki jih do zdaj drugod v Sloveniji niso izvajali, zato pomeni njihovo dopolnitev.

Pregledovanje prvo- in drugostopenjskega študija na podobnih institucijah po državi temu delno pritrjuje, saj šole, ki ponujajo module, tako ali drugače usmerjene v digitalno umetnost in prakse, od animacije, filma, fotografije in novih medijev do sodobnih umetniških praks in scenskih prostorov, sicer že obstajajo, od akademije za likovno umetnost in oblikovanje do akademije za vizualne umetnosti, fakultete za dizajn in več drugih. Goriška akademija je vsaj formalno decidirano usmerjena v umetnost, čeprav, na primer, ne zanemarja tehničnih znanj, potrebnih za kreativno-umetniško početje. Razvoj magistrskega programa medijske umetnosti in prakse je z mednarodnim projektom Adriart podprla evropska komisija, študenti akademije lahko prehajajo med okolji in nosilnimi moduli, v sklopu rednih študijskih izmenjav ali krajših projektov pa se študentje že zdaj gibljejo med partnerskimi univerzami v Gorici, Lizboni, Oslu, Reki, Budimpešti, Gradcu, Manchestru, Vilniusu ali Turkuju.

Iz Nove Gorice sporočajo, da je tako nastala prva univerzitetna umetniška akademija po letu 1945, tudi prva zunaj Ljubljane (na fotografiji novogoriška Univerza). Foto: Mavric Pivk

Za kreativne industrije

Akademija deluje v palači Alvarez v centru Gorice, kamor se je leta 2012 pod zelo ugodnimi najemnimi pogoji takrat še visoka šola preselila na povabilo goriških deželnih oblasti oziroma takratnega predsednika Goriške pokrajine Enrica Gherghette. Na prvi stopnji, kot smo že poročali, vsako leto sprejemajo petnajst študentov večinoma iz Italije, Slovenije in hrvaške Istre, na drugi stopnji je deset mest, na ta študij so se v preteklih letih vpisovali tudi študenti iz Indije in Nepala. Novogoriška univerza načrtuje še več sodelovanja s partnerji, ki raziskovanja nove akademije lahko kakovostno podprejo ter študentom ponudijo poklicno pot tudi v razvijajočih se kreativnih industrijah, pri tem pa ohraniti ali okrepiti že vzpostavljena sodelovanja umetnosti z znanostjo.

Dela, ki so nastala v okviru akademije, so že več let prisotna v Sloveniji in tujini, na festivalih Animateka, Kino otok, Kiblix, Pixxelpoint, Festival slovenskega filma, Nagrada Essl za srednjo in jugovzhodno Evropo, v tujini pa Monstra festival animiranega filma v Lizboni, Makedox in Cinedays v Skopju, PorečDox, Višegrad na Češkem. Na pred kratkim sklenjenem 19. Festivalu slovenskega filma so predstavili devet študijskih filmov, štiri animirane filme, tri igrane in dva dokumentarna.

Statusno spremembo so po besedah dekana akademije Boštjana Potokarja, soustanovitelja Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, pripravljali zadnja štiri leta, pogled v zgodovino pa pove, da je bila predhodnica ustanovljena leta 1994 kot neformalna dvoletna šola akademskega tipa (sprva ni bila verificirana), pozneje, ko so leta 2001 uvedli oddelek za fotografijo in digitalne medije s smermi fotografija, animacija, video ter interakcija, je postala triletna umetniška šola, pozneje so dodali oddelek ambient – celostna oprema prostora, od leta 2003 pa še digitalne umetnosti in prakse.