Nova direktorica ZD Ljutomer ne bo dobila soglasja

Dve občini od štirih napovedujeta, da Suzane Makoter za direktorico zdravstvenega doma ne bosta podprli.

Objavljeno
21. maj 2015 13.30
*tre* ZDRAVSTVENI DOM POBREZJE
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljutomer – Svet zavoda je po zapletih vendarle izbral novo direktorico zdravstvenega doma. Zdravnica splošne medicine Suzana Makoter pa bo zavod zaradi nesoglasij med občinami ustanoviteljicami, kot kaže, vodila le kot vršilka dolžnosti z enoletnim mandatom.

Začelo se je z januarsko čistko vseh predstavnikov občine Ljutomer v javnih zavodih, ki jih je občina zamenjala mimo določil lastnega poslovnika. Tri nove predstavnike občine je dobil tudi zdravstveni dom, med njimi bivšo desno roko županje Olge Karba, nekdanjega podžupana Janeza Venclja in upokojenega zdravnika zdravstvenega doma Josipa Kocena, ki je po ugotovitvah resorne inšpekcije zdravil brez ustrezne licence, zdravstveni dom pa je od njega prek poravnave na sodišču dobil vrnjena sredstva zaradi preveč izplačanih nadur.

Dvom o neoporečnosti

Prejšnji teden, ko je svet zavoda prvič izbiral novega direktorja – med kandidatkami za direktorico je bila na predlog dveh hišnih sindikatov tudi zdravnica Suzana Makoter, sicer kot predstavnica zaposlenih tudi članica devetčlanskega sveta zavoda –, se je seja končala z odstopom namestnika predsednika sveta Draga Legena, predstavnika Veržeja, ene od treh občin soustanoviteljic zavoda. Občina Veržej je na občinski seji čez nekaj dni imenovala novega predstavnika občine Dominika Štrakla, ki je na torkovi seji sveta zavoda ZD Ljutomer večkrat podvomil o zakonski neoporečnosti manevra občine Razkrižje, ki je namesto Andreja Nemca na sejo sveta poslala njegovo namestnico Terezijo Nemec.

Protizakoniti namestnik

»Glede na zakonska določila naše občine se mi je namestništvo člana sveta zdelo nesprejemljivo, zato sem zahteval, da se preveri, ali je zamenjava skladna s statutom,« nam je razložil Dominik Štrakl in dodal, da ga vodja sestanka in mimo poslovnika izvoljeni predsednik sveta Janez Vencelj ni poslušal: Venclja je po prejšnji teden prekinjeni seji, ki jo je predsedujoči Legen protestno zapustil, za predsednika še isti dan brez potrebne spremembe dnevnega reda izvolilo petero svetnikov vključno z Makoterjevo, ki se je skladno z mnenjem KPK torkovega glasovanja vzdržala.

Razkriški župan Stanko Ivanušič v sklepu njegovega občinskega sveta (vsi predstavniki sveta prihajajo z njegove liste) z decembra lani, ki je v ljutomerski ZD poleg predstavnika občine imenoval tudi njegovega namestnika, ne vidi nič spornega, a temu nasprotuje pravni strokovnjak Rajko Pirnat: »Menim, da je bilo to dejanje storjeno mimo zakona. Ustanovitelj mora imenovati člana sveta zavoda, ne pa tudi koga drugega«. Pravi še, da »tozadevna zakonska ureditev in ureditev v aktu o ustanovitvi javnega zavoda določata le število predstavnikov ustanovitelja, ne pa tudi njihovih namestnikov. Brez zakonske podlage pa imenovanje ni dovoljeno.«

Kadrovske rošade

Makoterjeva mora pred dokončnim imenovanjem pridobiti še soglasje občinskih svetov občin ustanoviteljic. Toda župan Veržeja Slavko Petovar in župan Križevcev pri Ljutomeru Branko Belec napovedujeta, da Makoterjeva zagotovo ne bo dobila soglasja, kar pomeni, da bo zavod za obdobje največ enega leta do novega razpisa za direktorja vodila kot vršilka dolžnosti.

Zaradi pričujočega stanja v lokalni politiki je včeraj odstopil občinski svetnik Boštjan Pihlar (SMC). Pravi, da je trenutna lokalna oblast doslej postregla le z kadrovskimi rošadami, katerih vrh »je sistematična razrešitev enega najuspešnejših direktorjev, kar smo jih imeli v Ljutomeru v javnem sektorju«.