Nova gripa: vzrokov za preplah na Koroškem ni

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pravijo, da zaradi pojava nove gripe na Koroškem ni vzroka za preplah, čeprav je zbolelo enajst ljudi, trije so še na zdravljenju, starejši kronični bolnik pa je predvčerajšnjim umrl.

Objavljeno
15. januar 2011 09.44
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Pojavnost gripe je drugačna kot v prejšnji sezoni, ko so v SBSG zdravili 56 bolnikov, osem so jih napotili v Topolšico ali na Golnik, dva pa sta umrla. Tokrat med obolelimi ni mlajših in otrok, gripa pa se tudi ni razširila v šole in vrtce ter domove za starostnike. Tudi časovno se bolj ujema z običajnim pojavom sezonske gripe. Cepljenje strokovnjaki kljub temu še naprej priporočajo.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so pojavnost virusa H1N1 začeli spremljati novembra lani, do danes so na Inštitut RS za varovanje zdravja poslali 98 vzorcev, pozitivnih je bilo 11. V bolnišnici se je zdravilo devet bolnikov, eden je predvčerajšnjim umrl, včeraj pa so bili hospitalizirani le še trije, ki pa so vsi v stabilnem stanju. Davorin Benko, predstojnik oddelka za interno medicino, je povedal, da je letos drugačna obolela populacija, vendar iz tega ni mogoče sklepati na določen trend, saj imajo pozitivne vzorce porazdeljene po vseh starostnih skupinah. »Ljudje umirajo tudi pri navadnih gripah, pri drugih infekcijah, le da smo zdaj bolj občutljivi za H1N1,« je dejal Benko.

Nova gripa se na Koroškem pojavlja od zadnjega tedna pred božičem, po besedah direktorja SBSG Janeza Lavreta pa se število primerov veča. »Imamo šest potrjenih okužb in pet sumov na okužbo.« Lavre meni, da imajo toliko odkritih primerov tudi zato, ker v mrežnem preizkušanju testirajo vse bolnike, pri katerih sumijo na infekt zgornjih dihal oziroma na virusno-gripozno obolenje. »Opozarjamo, naj ljudje spoštujejo prepoved obiskov, razumemo, da je to včasih težko, vendar ljudje, ki so v bolnišnici, niso zdravi, imajo zmanjšano odpornost, zato smo strožji kot v preteklosti.« Direktor je povedal, da so se iz lanske izkušnje z novo gripo veliko naučili, saj se je zaradi dobrega in pravočasnega ukrepanja zadeva kar hitro končala. Po njegovem mnenju so pripravljeni na morebiten pojav več primerov nove gripe, če v kratkem času ne bo veliko obolelih ali kritično bolnih, se povežejo tudi s sosednjimi bolnišnicami.

Tudi Evgen Janet, direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem, je poudaril nekatere pomembne razlike v primerjavi s sezono 2009/2010. Incidenca je manjša, saj so na ZZV iz petih koroških omrežnih ambulant sporočili le en pojav, šlo je za tri in pol leta starega dečka. Letos so pogostejši tudi drugi respiratorni infekti. »Drugače je tudi, da tega nismo imeli v šolah in vrtcih, tudi v domovih za starostnike ne. Razmere niso tako napete kot lani, izstopajo le posamezni primeri hujšega poteka,« je dejal Janet. V prejšnji sezoni je nova gripa nastopila v neznačilnem obdobju, vrhunec pojavnosti je dosegla v 46. tednu leta 2009, letos pa je znotraj značilnega časovnega okvira za sezonsko gripo – od prvega do osmega tedna v letu. Na Koroškem se je tokrat cepilo približno 1500 ljudi, dobra tretjina manj kot lani. »Cepljenje je še mogoče, cepiva je dovolj, ne bo ga zmanjkalo. Priporočamo ga kroničnim bolnikom ne glede na starost in starejšim od 65 let, ki so bolj dovzetni za okužbo in zaplete,« je opozoril Janet.

Virus, ki je bil v sezoni 2009/10 pandemski, bo verjetno postal sezonski, saj je po Janetovih besedah večina izolatov istega pandemskega tipa. »Pričakujemo, da bo ta virus nekaj let ostal, a se bo sčasoma spremenil v virus sezonskega tipa.« Irena Piltaver Vajdec, predstojnica oddelka za mikrobiologijo, je pojasnila, da se prekuženost z novim virusom v eni sezoni ne izteče po naravni poti. »Tudi precepljenost ni takšna, kot bi si želeli, je pa to edina prava pot, da se pred okužbo zaščitimo. Virus influence je zelo podvržen spreminjanju in se bo spreminjal tudi v prihodnje.« Zato so že jeseni priporočali cepljenje, saj letošnje cepivo za influenco vsebuje tudi zaščito za pandemski virus.