Nova oblačila za najmanjše slovensko mesto

Vrsto pridobitev ob zaključku prenove Vipavskega Križa v vrednosti dveh milijonov evrov bodo proslavili danes ob 17. uri.

Objavljeno
03. oktober 2015 11.24
Vipavski križ
Katja Željan, Panorama
Katja Željan, Panorama

Vipavski Križ – Najmanjše slovensko mesto, ki velja za enega najlepših kulturnih spomenikov v Sloveniji, se bo danes znova odel v srednjeveško podobo, saj bo goste od blizu in daleč pričakala kriška gospoda, za red pa bo skrbela kriška garda. Tako bodo Križani proslavili zaključek zahtevne in celovite infrastrukturne prenove kraja, ki so jo izpeljali v letu dni.

Pogodbo za novo podobo kraja sta ajdovska občina in idrijska družba SGP Zidgrad podpisali lani, rok za dokončanje del pa je bil letošnji 15. september. Projektno dokumentacijo so izdelala kar štiri podjetja, saj je bil je bil projekt izredno zahteven. Kot pojasnjuje Sanda Hain iz službe za odnose z javnostjo na ajdovski občini, so v njegovem sklopu zgradili 927 metrov fekalne kanalizacije in 766 metrov meteorne kanalizacije, medtem ko skupna dolžina rekonstrukcije vodovoda znaša 615 metrov, povezovalni kanal pa 2464 metrov.

Ob tem velja poudariti, da ima fekalna kanalizacija po novem priključek do vsake hiše, odpadne vode Vipavskega Križa in bližnjih zaselkov pa so speljane v novozgrajeno čistilno napravo pri Pikčih z sedemsto enotami, kamor naj bi se sčasoma priključili še bližnji zaselki, Plače, Male Žablje in Kozja para. Naj spomnimo, da je bila še pred letom dni pitna voda v Vipavskem Križu zelo slaba, kanalizacije sploh ni bilo, večina hiš ni imela niti odtokov, smrad pa je bi zato včasih neverjeten. Teh težav odslej ne bo več, kraj pa je dobil tudi nova oblačila: gase in trge so namreč prekrili s kamnitimi tlakovci, razsvetljujejo pa jih talne in stoječe led svetilke, ki ustvarjajo poseben ambientalni učinek. Na ajdovski občini so prepričani, da Vipavski Križ tako ohranja historično podobo enega zgodovinsko najpomembnejših slovenskih krajev.

 


Vrednost naložbe je dobrih 1,8 milijonov evrov: kar 1,2 milijona je tukajšnji občini uspelo pridobiti iz javnega razpisa Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki ga je objavilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kar znaša 69 odstotkov pogodbenega zneska. Preostalih 31 odstotkov je zagotovila občina, ki je za dodatnih 200.000 evrov izvedla še nekaj del. Tako so pod zemljo že pripravljene cevi za električno napeljavo – kable bo na svoje stroške napeljalo podjetje Elektro Primorska – medtem ko je Telekom že prenovil telefonsko omrežje. Meteorna kanalizacija izven obzidja je speljana v potok pod krajem, del dodatnega denarja pa je bil namenjen tudi arheološkemu in projektantskemu nadzoru ter subvencijam za kanalizacijske priključke posameznih gospodinjstev. Skupna vrednost celovite prenove Vipavskega križa tako znaša okrogla dva milijona evrov.

Seveda so z omenjenimi pridobitvami zadovoljni tudi v tukajšnji krajevni skupnosti. Njen predsednik Harij Bat pravi, da je nova podoba kraja Križanom izredno všeč, hkrati pa se z njo odpirajo dodatne priložnosti v turizmu. »Kraj pred prenovo ni imel niti enega gostinskega lokala, zdaj pa so se že pojavili interesenti, ki so pripravljeni zagrabiti priložnost, tako v gostinstvu kot z odprtjem trgovinic. Nekateri tudi že urejajo zasebne sobe in prenočišča. Ker je bilo v zgodovini v Vipavskem Križu veliko delavnic obrti in rokodelcev, bi veljalo to dejavnost obuditi, razmišljamo tudi o prodaji spominkov, izdelkov in kmetijskih pridelkov,« načrte razkriva Bat.

 


Po njegovih besedah se je v Vipavskem Križu doslej ustavilo okrog štiristo avtobusov turistov na leto, številke pa bodo zdaj zagotovo večje. »Škoda je, da se organizirane skupine pri nas ne najavijo v naprej, saj smo jih domačini pripravljeni zastonj peljati po Križu in jim pokazati, kako so ljudje tu živeli nekoč,« poudarja. Krajani prihodnje leto čakajo še na ureditev dodatnega parkirišča pod Vipavskim Križem: takrat bodo najmanjše slovensko mesto popolnoma zaprli za ves promet.