Za ponoči napovedani močnejši nalivi in porast rek

Ob močnejših nalivih lahko ponoči porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.

Objavljeno
05. november 2016 18.03
regent NEURJE NA STAJERSKEM
Mi. K., STA, Ma. F.
Mi. K., STA, Ma. F.

Ljubljana - Reke na zah

odu države imajo večinoma ustaljene pretoke, ponovno nekoliko naraščajo reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja. Do sredine noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo, v drugem delu noči pa je pričakovati poraste predvsem manjših rek v vzhodnem delu države. Možna so manjša razlitja ob rekah.

Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki naštetih rek so večinoma ustaljeni. Ljubljanica bo danes in jutri predvidoma še nekoliko porasla.

Meja sneženja se bo spuščala šele v noči na ponedeljek

Od sobote do nedelje zjutraj je v 24 urah v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp padlo med 100 in 250 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi prek 300 l/m2, drugod v zahodnem, južnem in osrednjem delu med 30 in 80 l/m2.

Danes je od 7h do 13h padlo predvsem v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 10 do 30, krajevno na severozahodu tudi prek 50 litrov na kvadratni meter, drugod je bilo padavin manj, najmanj v severovzhodni Sloveniji.

Deževje se bo nadaljevalo vsaj do srede noči na ponedeljek. V nedeljo popoldne in prvi del noči na ponedeljek bo ozračje še nestabilno, pojavljale se bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Ob tem lahko hitro porastejo meteorne vode, manjše reke in hudourniki. Zvečer se bodo ob prehodu vremenske fronte padavine okrepile tudi na severovzhodu države.

Meja sneženja bo večinoma nad 2000 m nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek.

Padavine, ki že sodijo med izredne pojave

Sobotne padavine na zahodu in jugozahodu države so povzročile močan odtok rek, zlasti manjših rek in hudournikov, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi. Količina padavin je bila največja na severozahodu, kjer je padlo povečini med 100 in več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, merilna postaja na Voglu pa je izmerila celo 323 litrov na kvadratni meter v le nekaj več kot 24 urah, je na medijskem brifingu pojasnil hidrolog Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar.

Kot je izpostavil, so to padavine, ki že sodijo med izredne pojave. Posledično se je vodnatost rek na tem območju preko noči močno povečala. Nekatere reke, zlasti Idrijca z njenimi pritoki in Vipava, so poplavile, močno so narasle tudi ostale reke v zgornjem Posočju. K sreči pa zaenkrat ne beležijo večje škode.

Ob takšni količini padavin je Polajnar opozoril še na možnost proženja zemeljskih plazov v večjem delu države, z izjemo morda skrajnega severovzhoda. Takšni pojavi bodo danes in tudi v prihodnjih dneh sicer še možni na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Obilno deževje povzroča težave zlasti na severozahodu države

Obilno jesensko deževje je tudi danes po državi povzročilo kar nekaj nevšečnosti. Zaradi naraslih voda, pa tudi sprožanja plazov in vetra so imeli največ težav v severozahodnem delu države ter na Gorenjskem.

Meteorne vode so zalile več objektov na Idrijskem, nekatere so morali zaščititi z vrečami peska. Za ulico Pot svetega Antona v Idriji je zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci pa so imeli kar nekaj dela tudi zaradi močnega vetra in poškodb na strehah objektov ter zaradi naplavin, podrtih dreves in vejevja na cestišču.

V Čepovanu v novogoriški občini je poplavilo proizvodne prostore lesno predelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili podoben scenarij v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Neurje je nevšečnosti povzročalo tudi drugod po Sloveniji. V Cerkljah na Gorenjskem so meteorne vode in voda iz naraslega potoka zalile več stanovanjskih objektov; gasilci so vodo izčrpali iz 12 objektov. Prav tako so na pomoč pri črpanju vode priskočili v Koroški Beli v občini Jesenice, kjer je zaradi močnega dežja voda tekla v prostore tovarne Acroni.

Na spletni strani Slovenskih železnic sporočajo, da je zaradi previsoke vode v Bohinjskem predoru do nadaljnjega prekinjen tudi ves železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi, so še izpostavili.