Nova osnovna šola v Ajdovščini začetek leta 2015

Za najugodnejšega ponudnika izbrali podjetje Begrad, podpis pogodbe v petek.

Objavljeno
29. maj 2013 16.43
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Ajdovski župan Marjan Poljšak bo s podjetjem Begrad pojutrišnjem podpisal pogodbo za gradnjo težko pričakovane nove osnovne šole v Ajdovščini. Pogodbena vreednost naložbe znaša nekaj več kot 4,2 milijona evrov.

Podjetje Begrad iz Novega mesta se bo s podpisom pogodbe zavezalo, da bo zgradilo novo osnovno šola Danila Lokarja v Ajdovščini, vključno z zunanjo ureditvijo, izvedbo vseh gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, razen opreme kuhinje in prostorov. Kot pojasnjujejo na ajdovski občini, bo gradnja šole sicer razdeljena v dve fazi. Prva faza, ki zajema prestavitev vodotoka in zunanjo komunalno ureditev območja šole, je delno že izvedena, druga faza pa vključuje novogradnjo objekta v skupni površini 4.628 kvadratnih metrov. V novi šoli, ki bo stala tik ob Srednji šoli Vena Pilona, bo imela 23 oddelkov, enoto s prilagojenim programom in šolsko zobno ambulanto. Rok za dokončanje del je 20 mesecev. Pogodbena vrednost naložbe je 4.225.755 evrov z DDV: od tega bo 46,24 odstotka upravičenih stroškov poravnalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v letih od 2013 do 2018, razliko do celotne vrednosti naložbe pa bo občina Ajdovščina zagotovila iz lastnih sredstev.

Gradnja nove osnovne šole je eden najpomembnejših projektov ajdovske občine, ki ga načrtujejo že nekaj let. Pogodbo za njeno gradnjo je župan Poljšak sicer sklenil že novembra 2010 s Primorjem, po takratnih načrtih pa bi morali šolo zgradili do spomladi leta 2012. A delavci Primorja so gradbišče zapustili že poleti leta 2011, zatem pa je država svoj prispevek zamrznila. Občina je konec lanskega oktobra objavila novo javno naročilo za končanje gradnje, ponudbe pa je pravočasno oddalo devet ponudnikov. A ajdovska občina je zavrnila vse, saj naj nobena ne bi ustrezala zahtevam. Zdaj so pripravili novo javno naročilo, za najugodnejšega ponudnika pa izbrali podjetje Begrad.