Nova planinska postojanka v Hudičevem borštu

Preddvorski planinci so, kot pravijo v šali, na Zaplati ob gozdu zgradili zavetišče za moške.

Objavljeno
04. julij 2014 17.53
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor – V Hudičevem borštu na Zaplati bodo danes v sklopu občinskega praznika odprli novo planinsko zavetišče. Preddvorčani postojanki na 1328 metrih v šali že pravijo moško zavetišče, saj so ga postavili prostovoljci – moški člani planinskega društva Preddvor, ki so včasih po napornem delu tudi prenočili v koči.

Hrib Zaplata ima na južnem travnatem pobočju gozdiček, imenovan tudi Hudičev boršt, do katerega vodi iz vasi Mače nad Preddvorom označena pot. Na robu zavarovanega gozda, do katerega potrebujemo dve uri hoje, sta studenec in zavetišče.

Zavetišče je bilo pravzaprav lovska koča, ki jo je leta 1932 postavila družina Dolenc. V 90. letih pa so jo takratni lastniki ob denacionalizaciji dobili vrnjeno. Pred devetimi leti je lastnica Božena Drev Eržen lovsko kočo in zemljišče podarila občini Preddvor, da bi obnovljeni objekt postal predvsem zavetišče planincem. Ti so postavili nov objekt, saj se je pokazalo, da popravilo ni bilo mogoče.

Več kot 10.000 prostovoljnih ur

Vsa dela so prostovoljno opravili preddvorski planinci, občina Preddvor je v zadnjih dveh letih v ta namen prispevala po 9000 evrov, planinci pa so dobili les in druge potrebne stvari tudi od donatorjev. Predsednik Planinskega društva Preddvor Aleš Drekonja je povedal, da so člani PD Preddvor opravili več kot 10.000 prostovoljskih ur.

»Večino materiala smo člani PD tudi s pomočjo gasilcev PGD Preddvor in lokalnih kmetov na ramenih znosili v zavetišče. Ravno zdajle se pripravljamo, da bomo tovorili še dobrih sto kilogramov nujno potrebnih reči,« je včeraj zjutraj povedal Aleš Drekonja.

Že v registru visokogorskih postojank

Zavetišče s štirimi sobami in 15 ležišči je od 18. junija vključeno v register visokogorskih planinskih postojank, odprto pa bo ob koncih tedna in praznikih. Prodajali bodo pijačo, za hrano pa koča glede na dimenzije in namen ni primerna oziroma planinci lahko pripravijo svojo hrano. Koča je po zaslugi Tele TV iz Kranja opremljena z odprtim brezžičnim omrežjem.