Nova pogajanja o povprečnini: spet vsak na svojem bregu

Država predlaga 546 evrov na prebivalca, občine opozarjajo, da bi morala biti povprečnina že 647,89 evra.

Objavljeno
02. avgust 2017 21.17
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Ljubljana – Pričakovano se je nova sezona pogovorov o financiranju občin začela s svetlobna leta oddaljenimi izhodišči. Ministrstvo za finance je upoštevalo višje stroške občin, predvsem zaradi dogovora o plačah v javnem sektorju, vendar občine, kot že leta prej, spet zahtevajo konkretne izračune. Teh ni, kot je letos ugotavljalo tudi računsko sodišče.

Občine letos dobivajo povprečnino v višini 533,5 evra na prebivalca. V zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018 (ZIPRS 17/18) je določena povprečnina za prihodnje leto 536 evrov na prebivalca, ministrstvo za finance je glede na vse višje stroške občin predlagalo 546 evrov povprečnine na prebivalca. Predlagalo je še polovično vrednost izplačila presežka nad primerno porabo, gre za sredstva, ki so jih v preteklosti večinoma dobile večje občine, izplačila pa so zdaj omejena zgolj do višine primerne porabe. Glede sofinanciranja investicij, gre za sredstva, katerih porabniki so večinoma manjše občine, pa ministrstvo predlaga zagotavljanje nepovratnih sredstev v višini treh odstotkov skupne primerne občin, dva odstotka pa kot odobritve dodatnega zadolževanja. Tak predlog je sicer že zapisan in sprejet v veljavnem ZIPRS 17/18.

Prihodnji teden o novem zakonu o financiranju občin

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič je na prvih pogajanjih s predstavniki ministrstev dejal, da občine »zahtevajo konkretne izračune, iz katerih bodo razvidne vse osnove, na podlagi katerih je ministrstvo za finance izračunalo, da bo za redno delovanje občin, kljub znatnemu zvišanju stroškov dela in dodatnih zakonodajnih nalog, zadostovalo zvišanje povprečnine za pičlih deset evrov«.

Kontič je še poudaril, da bi morali doseči izplačilo realne višine povprečnine, in opozoril, »da se vsi izračuni opravljajo na osnovi imaginarne povprečne občine, ki ne ustreza konkretnim potrebam v realnem lokalnem okolju in realnemu stanju v lokalnih skupnostih«. Tudi na to je letos opozorilo računsko sodišče.

Predloga novega zakona o financiranju občin in pravilnika o podprogramih sta že pripravljena, vendar se občine z njima ne strinjajo. Opozarjajo celo, da bi država z novim zakonom lahko znižala uradni izračun povprečnine s 647,89 evra na 590,58 evra. Tudi o tem bodo govorili prihodnji teden. Občine sicer poleg višje povprečnine zahtevajo tudi odpravo omejitve izplačila presežka nad primerno porabo in v celoti nepovratna sredstva za sofinanciranje investicij.