Nova potujoča knjižnica za Dolenjsko

Nov bibliobus bo ob letu zamenjal 16 let starega, na katerega vedno težko čaka 1300 bralcev v 65 odročnejših krajih

Objavljeno
09. junij 2015 21.59
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - V 65 dolenjskih in belokranjskih podeželskih krajev bo čez dobro leto začel voziti knjige nov bibliobus. Pogodbo o nakupu so z ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar danes podpisali župani osmih občin na Novomeškem, ki bodo sofinancirale nakup.

Na razpisu ministrstva za kulturo je novomeška Knjižnica Mirana Jarca za svojo potujočo knjižnico pridobila 200.000 evrov. Manjkajočo vsoto, gre za okoli 100.000 evrov, so se zavezale zagotoviti dolenjske občine na območju nekdanje novomeške (Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Straža, Dolenjske in Šmarješke Toplice, Žužemberk). Nov bibliobus bo sodoben, z novo tehnološko opremo, klimo in dostopen tudi za obiskovalce z gibalnimi ovirami, omogočal pa bo izposojo okoli 7000 enot knjižničnega gradiva.

Ponekod, predvsem v občini Šmarješke Toplice, ki bo za nov bibliobus prispevala okoli 5000 evrov (največ, okoli 56.000 evrov, odpade na novomeško občino), se jim zdi naložba predraga in v vse bolj elektronskih časih celo nepotrebna. Podatki govorijo drugače. Sedanji bibliobus, ki je po 16 letih obiskovanja odročnejših krajev predvsem na novomeškem območju, pa tudi na trebanjskem in metliškem koncu, povsem zastarel in dotrajan, je imel lani ob 1300 aktivnih članih od predšolskih otrok do upokojencev več kot 11.000 obiskov in okoli 120.000 enot izposojenega knjižničnega gradiva.

Z novim bibliobusom bo na Dolenjskem ohranjena dostopnost do knjižnega gradiva bralcem vseh starosti v krajih, oddaljenih tudi od lokalnih knjižnic. Izjemnega pomena dostopa do knjige vsem in s tem ohranjanja bralne kulture za narodno identiteto, njegovo blagostanje in informiranost ter vseživljenjsko učenje ljudi se po besedah ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar na ministrstvu zelo zavedajo, zato so tudi podprli načrte o nakupih novih bibliobusov. Novomeški ni edini, na nov razpis pa bodo morali počakati na Gorenjskem in Koroškem ter v Porabju in Benečiji.