Nova tragedija pred dnevom spomina na žrtve nesreč

Na dan slovesnosti ob dnevu spomina je v Komendi ugasnilo življenje komaj polnoletnega fanta.

Objavljeno
20. november 2016 18.33
DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROmetnih nesreč Ljubljana 19.11.2016 [promet,nesreče]
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Sobota, dan slovesnosti ob letošnjem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, se je začela tragično. V Komendi je malo po tretji uri zjutraj na cesti umrl komaj 18-letni fant, ki je tako postal del tragične statistike izgubljenih življenj in letošnja 119. žrtev prometnih nesreč.

O nesreči, ki se je zgodila na Glavarjevi cesti okrog 3.15, je Nataša Pučko, tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana, povedala, da je 18-letni voznik osebnega vozila peugeot 307 vozil po naselju proti Mostam. »Ko je pripeljal iz desnega nepreglednega ovinka v levi ovinek, je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal na bankino, pri čemer je vozilo obrnilo in trčilo v betonsko ograjo, nato pa odbilo na vozišče, kjer je obstalo,« je povedala Pučkova.

V vozilu sta bila poleg voznika še dva potnika. Med trčenjem v ograjo sta voznik in njegov sopotnik, ki je prav tako komaj dopolnil 18 let, padla iz avtomobila in obležala na vozišču. Voznik je bil v nesreči hudo poškodovan, medtem ko sopotniku ni bilo več pomoči in je zaradi posledic trčenja umrl. Še en sopotnik v avtomobilu, star 20 let, je bil v nesreči lažje poškodovan.

Hitrost in alkohol

Na nesrečo je ob sobotni slovesnosti spomnil tudi vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Ivan Kapun, ki je med drugim opozoril na porast prometnih nesreč zaradi hitrosti in alkohola, ki še vedno pomenita najpogostejši vzrok za nastanek najhujših prometnih nesreč.

Kljub kritikam, ki so jih nemalokrat deležni policisti pri izvajanju represivnega dela, je spomnil na vse preventivne aktivnosti in sklenil, da policisti nedvomno lažje pretrpijo kakšno kritiko kakor trenutek, ko morajo svojcem na dom sporočiti najhujšo novico o smrti ali poškodbi v prometni nesreči.

Predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba se je ob desetletnici svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč zahvalil številnim žrtvam, ki so »nemim statističnim številkam dali ime, priimek in življenjsko zgodbo«.

Štaba je med drugim ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pozval k pogumu in izzivu, »da Slovenija postane vodilna država na področju varne mobilnosti, saj ima za to vse možnosti«. Gašperšič je med drugim obljubil, da bodo v prihodnjem letu in tudi pozneje namenili več finančnih sredstev za varno cestno infrastrukturo, druge oblike prevozov ter za potrebne programe in aktivnosti znotraj Javne agencije za varnost cestnega prometa.

Tudi na evropski ravni še veliko izzivov

Slovesnosti se je udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je dejala, da v evropski komisiji namenjajo velik poudarek zmanjševanju posledic prometnih nesreč, saj te predstavljajo velik osebni in širši družbeni davek. Podpora večjim programom na področju varne infrastrukture, vzgoje in izobraževanja, uskladitve zakonodaje ter sodobnih tehnoloških naprav je po njenih besedah le nekaj izzivov, ki jih bodo na ministrski konferenci na Malti v prihodnjem letu poudarili, pri tem pa bodo predlagali, naj bo cilj uresničitev Vizije 0 na evropskih cestah do leta 2050.

Bulčevi je ob tej priložnosti Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč FEVR, katerega podpredsednik je Štaba, podelilo priznanje za podporo in krepitev aktivnosti za večjo varnost na evropskih cestah.

Za desetletno podporo svetovnemu dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč in aktivnostim za zmanjševanje njihovih posledic so zahvale prejeli tudi ministrstvo za infrastrukturo, generalna policijska postaja in Ivan Kapun osebno, Mestna občina Ljubljana in župan Zoran Janković osebno, AMZS, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Rdeči Križ Slovenije in Slovenska Karitas, so sporočili z zavoda Varna pot.

Združeni narodi in Svetovna zdravstvena organizacija so pred 11. leti tretjo nedeljo v novembru imenovali za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Že deseto leto se pod koordinacijo zavoda Varna pot na ta dan žrtev spomnimo tudi v Sloveniji. V številnih občinah, vrtcih, šolah so skupaj z vladnimi in nevladnimi organizacijami ob tej priložnosti potekale številne aktivnosti, preventivno izobraževalne delavnice, likovne in kulturne prireditve.

»Gre za dan, ob katerem se spominjamo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci, ob enem pa spodbujamo celotno družbo k večjim aktivnostim za zmanjševanje posledic na cestah,« poudarjajo na zavodu Varna pot.