Nova vozila za večjo prometno varnost

Z obogatitvijo voznega parka je bil zadovoljen tudi generalni direktor policije Marjan Fank.

Objavljeno
15. november 2016 19.53
Nova vozila policije
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Da posodobitev voznega parka policije pomeni tudi pozitiven pogled v prihodnost, je bil ob včerajšnji slovesni predaji novih vozil zadovoljen generalni direktor policije Marjan Fank. Policijo je po njegovih besedah namreč že dalj časa pestilo pomanjkanje osnovnih sredstev za delo, zato tudi na tem področju kmalu pričakuje izboljšanje.

»Policisti bodo zdaj imeli na voljo osnovna sredstva za učinkovit nadzor prometa,« je povedal in dodal, da je v postopkih nabave trenutno veliko opreme, od jopičev do uniform. A če Fank z optimizmom zre v prihodnost, kar se tiče opreme, ga bolj skrbi kadrovska podhranjenost. »Tudi na tem področju smo vzpostavili nov izobraževalni sistem, ki zahteva svoj čas, zato bodo rezultati opazni čez kakšno leto ali dve,« je povedal.

Motorno kolo BMW R 1200 RT SF je policijska različica motorja BMW R 1200 RT, ki ima po pojasnilih policije vgrajen zračno-tekočinski hlajeni bokserski BMW motor s še več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. Policijska različica ima poleg bogate serijske opreme dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje luči, sirene in radijske zveze, da je uporaba za policista varna. Vgrajen je tudi najnovejši sistem ABS in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa. BMW je sicer edini evropski proizvajalec motornih koles, ki specialne motorje proizvaja serijsko.

Vozila ustrezno prilagojena

»Za delo prometne policije je ustrezen vozni park ključen, zato postajam prometne policije predajamo v uporabo tudi vozila, ki so ustrezno predelana za oglede krajev prometnih nesreč,« so včeraj še pojasnili na postaji Prometne policije Ljubljana, kjer je potekala slovesna predaja. Tako so policisti dobili šest vozil VW caddy maxi in dve vozili VW T6 furgon. Na naših cestah pa bo od zdaj tudi več vozil z videonadzornim sistemom provida, saj se bo sedmim, ki so jih v uporabo dobili leta 2013, in dvema, ki so jih dobili letos, pridružilo še pet novih.

Letos do konca oktobra se je na slovenskih cestah zgodilo 14.706 prometnih nesreč ali za odstotek manj kot v istem obdobju lani. V teh nesrečah je bilo 717 hudo poškodovanih ali za 11 odstotkov manj, za 3 odstotke manj (6356) pa je bilo lažje poškodovanih. Skrb pa vzbuja podatek, da se je v tem obdobju povečalo število umrlih, saj je na naših cestah življenje izgubilo 117 ljudi, kar je sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani. Največje kršitve so še vedno prevelika hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.