Nova zahteva po odstopu ministrice za zdravje

Iniciativa medicinskih sester Kolar Celarčevi očita, da ravna izključevalno.

Objavljeno
03. januar 2016 19.31
Ma. G.
Ma. G.

Ljubljana – Zahtevi po odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc se je pridružila še Civilna iniciativa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, ker, kot pravijo, ministrstvo za zdravje oziroma ministrica skupaj s posameznicami, ki se samooklicujejo za zastopnike stroke zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, nadaljuje destabilizacijo in rušenje njihove stroke.

V iniciativi menijo, da ministrica že vse od nastopa mandata ravna izključevalno s predstavniki medicinskih sester in babic ter tistega dela stroke, ki si prizadevajo urediti status medicinskih sester v Sloveniji. Namesto tega se, pravijo, o teh rešitvah pogovarja in pogaja le s posameznicami, in to tistimi, ki so neposredno odgovorne za to, da se želi več kot 10.000 medicinskim sestram odvzeti pridobljeni strokovni naziv medicinska sestra in babica ter jih degradirati na stopnjo nekakšnih pomočnikov (diplomiranim) medicinskim sestram.

»Ministrica Kolar Celarc tudi celotni mandat podpira težnje posameznic iz stroke, da ohranijo svoj položaj tako znotraj združenja, ki mu pripadajo, kot tudi na preveč visokih zdravstvenih šolah v naši državi, na vodilnih položajih znotraj zdravstvenih ustanov in tudi v političnih organih samih,« so zapisali v omenjeni iniciativi.

V Civilni iniciativi medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov zatrjuejo, da podpirajo spremembe na področju zdravstvene in babiške nege, saj zahtevajo, da se za medicinske sestre in babic, ki so morale najbolj zategovati pasove vse od leta 2008, to mračno obdobje konča. "Da pa bomo lahko te zadeve uresničili, da se bomo o teh stvareh lahko kompetentno pogovarjali in domenili pa moramo v naši državi najprej dobiti odgovornega in kompetentnega ministra oziroma ministrico za zdravje. Ministrica Milojka Kolar Celarc se je namreč dokazala, da tej nalogi ni kos. Tudi rezultat nedavno izvedene ankete med izvajalci zdravstvene in babiške nege Slovenije je jasno pokazal, da 96 odstotkov sodelujočih v anketi ne podpira dela dosedanje ministrice za zdravje," so zapisali v izjavi za javnost. Ministrico zato pozivajo k odstopu.