Novela zakona o verski svobodi ni primerna

So sklenili poslanci na seji s 40 glasovi za in 47 proti. Zato je zakonodajni postopek za omenjeno zakonsko besedilo zaključen.

Objavljeno
14. junij 2012 18.27
Posodobljeno
14. junij 2012 18.27
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Poslanke in poslanci so na današnji seji s 40 glasovi za in 47 proti sklenili, da novela zakona o verski svobodi, ki so jo predlagali poslanci SD in PS, ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Zato je zakonodajni postopek za omenjeno zakonsko besedilo zaključen, piše Slovenska tiskovna agencija.

Novelo zakona o verski svobodi sta v parlamentarno proceduro vložili poslanski skupini SD in PS s prvopodpisano poslanko SD Majdo Potrata. Predlagatelji so kot temeljni argument za prenovitev zakona izpostavljali odpravo ustavnih neskladij, povezanih s s kriteriji za registracijo verskih skupnosti in zaposlovanjem duhovnikov v javnih institucijah.

Predlog novele je tako med drugim predvideval tudi nov način financiranja verskih skupnosti in odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov. Obenem bi prenovil ureditev verske duhovne oskrbe v javnih institucijah in uvedel tako imenovane svetovno nazorske skupnosti.

V sredini razpravi v DZ so podporo noveli v prvem branju napovedali poslanci SD in PS, nasprotovali pa so ji poslanci SDS, SLS in NSi. V DeSUS so se nagibali k podpori, DL pa svoje dokončne odločitve o podpori v sredo še ni sporočila, danes pa so glasovali proti. Zakon pa so podprli poslanci SD, PS in nekaj poslancev DeSUS.

Predlagatelji so v razpravi izpostavljali, da novela odpravlja odpravlja ustavna neskladja, v koalicijskih vrstah pa so opoziciji očitali, da v neprimernem času odpirajo ideološke teme.