Novembra ugodnejša gibanja na trgu dela

Glede na isti mesec lani je bila brezposelnost manjša za kar 9,8 odstotka. Na zavodu 96.843 registriranih brezposelnih.

Objavljeno
05. december 2016 13.08
B. K.
B. K.
Ljubljana − Da se stanje na trgu dela izboljšuje, kažejo tudi aktualni podatki Zavoda RS za zaposlovanje iz letošnjega novembra: V prvih enajstih mesecih se je zaposlilo 70.859 brezposelnih oseb, to je 4,4 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Ob koncu novembra 2016 je bilo registriranih brezposelnih 96.843, kar je 0,4 odstotka (420 oseb) manj kot oktobra in 9,8 odstotka manj kot novembra 2015. V primerjavi z novembrom 2015 je bila brezposelnost manjša za kar 9,8 odstotka.

V prvih 11 mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 103.474 brezposelnih oseb ali za 8,2 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2015.

Samo v novembru se je na zavodu na novo prijavilo 7347 oseb ali za 29,6 odstotka manj kot oktobra oziroma za šest odstotkov manj kot novembra lani. Razlogi: potečena zaposlitev za določen čas (pri okoli polovici), prva zaposlitev in trajno presežni delavci ter stečajniki.

V prvih enajstih mesecih se je na Zavodu na novo prijavilo 80.951 brezposelnih oseb ali 5,7 odstotka manj kot lani v tem času. Največ zaradi izgube zaposlitve za določen čas (43.916), drugo so bili iskalci prve zaposlitve in trajno presežni delavci ter stečajniki.

Če pregledamo novembra registrirane brezposelne po kategorijah: še vedno je bilo več žensk kot moških, več kot polovica je bila trajno brezposelnih, najbolj se je zmanjšala kategorija trajnih presežkov in stečajnikov.

V starostnih kategorijah so prednjačili delavci, stari 50 in več let, najmanjši pa je bil delež delavcev, starih od 40 do 49 let. Po izobrazbi so izstopali tisti z osnovno šolo ali manj, najmanj je bilo takih s terciarno izobrazbo.

Registrirana brezposelnost se je v novembru glede na oktober povečala v zavodovih območnih službah Koper, Murska Sobota, Ptuj, Kranj in Sevnica, drugod se je znižala (najbolj v Velenju in Trbovljah). V primerjavi z novembrom 2015 pa je v letošnjem novembru število registriranih brezposelnih ostalo nižje v vseh območnih službah zavoda.

Novembra so delodajalci največ povpraševali po delavcih v predelovalni industriji, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, natakarjih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in ustanovah, strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego, prodajalcih, delavcih za preprosta dela, kuharjih, varilcih, skladiščnikih itn.