Novi novomeški častni občan je Anton Starc

Občinski praznik Javna tribuna za ideje o praznovanju 650. obletnice podelitve mestnih pravic.

Objavljeno
29. marec 2013 16.55
lindic/led na krki
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto bo letošnji občinski praznik praznovala ves april s številnimi kulturnimi, športnimi in drugimi prireditvami. Na osrednji slovesnosti bo dobila tudi novega častnega občana Antona Starca.

Starc si je naziv častnega občana Novega mesta prislužil za trajne dosežke na področju zdravstva, humanitarne dejavnosti in pri razvoju novomeške občine z dolgoletnim delom internista v novomeški bolnišnišnici, z njenim nekajletnim vodenjem in z županovanjem v mestni občini v letih 1998 do 2002.

Na prireditvi v Kulturnem centru Janeza Trdine 8. aprila, ki jo bo z monokomedijo Od tišine do glasbe popestril Jure Ivanušič, bodo podelili še šest občinskih priznanj. Nagrado mestne občine Novo mesto bosta prejeli Avguština Lah in Rozalija Rkman, obe za dolgoletno delo in dosežke na humanitarnem področju.

Novo mesto praznuje 7. aprila, ko so mu bile leta 1365 podeljene mestne pravice

Trdinovo nagrado za dosežke na kulturnem področju bosta prejela likovnik Andrej Gerbec in folklorna mentorica Majda Nemanič. Grb mestne občine Novo mesto bodo podelili Matjažu Šinkovcu za dolgoletno darovanje krvi in Bojanu Tudiji za delo in uspehe pri vključevanju romske skupnosti v okolje.

Novo mesto praznuje 7. aprila, ko so mu bile leta 1365 podeljene mestne pravice, ki so pomembno vplivale na njegov nadaljnji razvoj. O tem bo govor na javni tribuni sredi aprila, na kateri pričakujejo čim več predlogov za primerno obeležitev 650.obletnice čez dve leti.

V okviru praznovanja bo mednarodna prireditev S knjigo gradimo mostove, ki bo založbi Goga prinesla rusko knjižno donacijo, tradicionalna nočni pohod na Trško goro in novomeški tek, sprehod z baklami ob ostankih novomeškega srednjeveškega obzidja, premiera predstave Nepremagljiva enajsterica v APT, mednarodni folklorni festival SloFolk in še marsikaj drugega