Novinar Karba mora z Dela

»V podpis sporazuma o odhodu sem preprosto moral privoliti oziroma sem bil vanj prisiljen,« je dejal Dejan Karba.

Objavljeno
08. januar 2013 22.43
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Uprava časopisne hiše Delo je danes pozno popoldne z novinarjem Dela Dejanom Karbo prekinila pogodbo o delovnem razmerju. Kot pravi Karba, je bil nepričakovano poklican na razgovor k v. d. odgovornega urednika Bojanu Budji, pogovoru pa sta se pridružili še obe članici uprave Dela, Marjeta Zevnik in Irma Gubanec, ter pravnica podjetja Nataša Jakiša.

»Ko sem podpisoval, kar sem podpisal, sem predsednici uprave gospe Marjeti Zevnik jasno povedal, da zadevo podpisujem z zavezanimi rokami. V podpis sem preprosto moral privoliti oziroma sem bil vanj prisiljen«.

»Pred mene so postavili izbiro: ali me suspendirajo in mi zagrozili, da bom v tem primeru moral sam poravnati morebitne sodne stroške v tožbah zoper mene, ali pa da podpišem sporazum o prekinitvi delovnega razmerja. Zevnikova ni dopustila, da bi pred podpisom poklical svojo urednico ali koga drugega. V njeni pisarni mi prav nihče ni mogel garantirati, da mi bo pomagal pri reševanju spora,« je povedal Karba.

Dodal je še, da je Zevnikovi na sestanku dvakrat predlagal, da ga ni treba žaliti in jo večkrat prosil, naj mu za razmislek glede podpisa suspenza ali sporazumnega prenehanja delovnega razmerja odmeri teden ali vsaj dan ali dva časa. »Na predlog ni želela pristati, večkrat je ponovila, da bomo 'zadevo rešili tukaj in zdaj'. Na moje vprašanje, zakaj se tako mudi, sem dobil odgovor 'zato', je dejal Karba.

»Lahko potrdim, da smo se sporazumno razšli,« je za Finance povedal odgovorni urednik Dela Bojan Budja. Predsednica uprave Dela Marjeta Zevnik pa je za isti časnik dejala: »S Karbo smo imeli razgovor, očitno nimamo sinergije za nadaljnje sodelovanje«. Odgovorov na vprašanje, kaj so mu očitali, Zevnikova ni dala, navajajo Finance na spletu.

Izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela (SND) je že protestiral zaradi postopka, s katerim je uprava družbe Delo prekinila delovno razmerje s Karbo. Sindikat ni bil vključen v sam postopek niti njihovemu članu niso omogočili, da bi zaprosil za pomoč sindikata, kar je njegova absolutna pravica. Način, s katerim je uprava prekinila delovno razmerje z njim, po mnenju sindikata vzbuja dvome, da razlog za prekinitev pogodbe ni bil odsotnost »sinergije za nadaljnje sodelovanje«, kot je bilo Karbi rečeno, temveč so razlogi drugačni, morda celo politični. SND že izvaja postopke pravne zaščite svojega člana in bo to počel tudi v prihodnje.

Karba je sicer pokrival področja vojske in Cerkve ter preiskoval dogajanja v vrhovih slovenske politike. Med drugim je avtor zgodb o nakupu oklepnikov Patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta. V času po menjavi odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga pa je bilo novinarju naročeno, naj ne piše več o zadevi Rode; dan pred odpovedjo pa mu je bilo prepovedano pisati komentar o reakcijah predstavnikov RKC na proteste in socialno stisko državljanov.