Novinar Mladine z objavo Grimsove družine kršil novinarski kodeks

Novinarsko razsodišče: Javno izpostavljanje mladoletnih otrok in ostalih ranljivih skupin ni sprejemljivo.

Objavljeno
15. julij 2014 12.22
Posodobljeno
15. julij 2014 12.28
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Novinarsko častno razsodišče je v primeru namestnika varuha človekovih pravic za otrokove pravice Toneta Dolčiča proti uredniku Mladine Gregi Repovžu pritrdilo pritožniku, da je Repovž v primeru objave družine poslanca SDS Branka Grimsa in primerjave z družino Josepha Goebbelsa kršil novinarski kodeks.

Razsodišče je moralo na odločitev počakati do končanja postopkov, ki so tekli na rednem sodišču. Sedaj je razsodbo lahko objavilo, ker je višje sodišče izreklo pravnomočno sodbo - ugodili so pritožbi poslančeve žene.

Dolčič se je v imenu varuha človekovih pravic pritožil zaradi prispevka Ni vsak dr. G. že dr. Goebbels v Mladini leta 2011. Menil je, da javna objava otrok, njihova prepoznavnost in primerjava z družino nacističnega zločinca pomeni kršitev 19. člena kodeksa.

Tudi po oceni razsodišča javno izpostavljanje mladoletnih otrok ni sprejemljivo v nobenem primeru, niti tedaj, če bi se starši z nastankom oziroma objavo fotografij strinjali, in ne glede na to, v kakšnih okoliščinah so fotografije nastale. Etična merila o posebni obzirnosti otrok in predstavnikov drugih posebej ranljivih skupin veljajo tudi za satirične in podobne zvrsti v medijih, so sporočili na razsodišču.

V uredništvu Mladine so, kot so pojasnjevali, skušali z objavo fotografij opozoriti na politične metode, s kakršnimi se ne strinjajo. Razsodišče jim je na to odgovorilo, da so novinarjem na voljo številni profesionalni načini in novinarske zvrsti, s katerimi lahko javno izrazijo nestrinjanje.