Novinar TVS Erik Valenčič nova tarča državnega tožilstva in Sove

V sredo bodo novinarja zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov zaslišali na državnem tožilstvu.

Objavljeno
25. januar 2015 22.46
Erik Valenčič Ljubljana 10. 2. 2014
Rok Kajzer, notranja politika
Rok Kajzer, notranja politika

Ljubljana – Avtor dokumentarne oddaje TVS Koalicija sovraštva o slovenskih skrajnih desničarjih Erik Valenčič je prejel vabilo na zaslišanje. Osumljen je izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, ker je v oddaji objavil dokument Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) se je – s sodelovanjem s specializiranim državnim tožilstvom – spravila na že četrtega novinarja, ki mu očita izdajo tajnih podatkov Sove. Odkar je bil kazenski zakonik konec leta 2008 spremenjen tako, da je iz člena o izdaji tajnih podatkov izginila določba, ki je dopuščala objavo v javnem interesu, in ne na škodo države, je bil pregon po njem sprva sprožen le zoper novinarko Dela Anuško Delić. Toda zdaj primer Delićeve ni več osamljen: že pred poletjem sta bila zaslišana novinarja Dnevnika Meta Roglič in Peter Lovšin, v sredo pa pride na vrsto še Valenčič. Vsem tožilstvo očita izdajo tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Valenčič, ki pravi, da se je za njegov pregon prvi javno zavzel Vinko Gorenak, bo zaslišan, ker je v okviru dokumentarne oddaje Koalicija sovraštva objavil faksimile poročila o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji. To je bilo leta 2012, kot je pojasnjeval v oddaji, cenzurirano. Gre za tisto poročilo, na katerega je parlamentarna komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami čakala več mesecev, Sova pa naj bi pripravila kar tri različice.

Več o primerih preberite v jutrišnjem tiskanem Delu in na Delo.si.