Novogoriška občina bo očitno ostala brez vile Rafut

Na MIZKŠ nepremičnine ne bodo prenesli v brezplačno lastništvo občine, saj pripravljajo razpis za javno zasebno partnerstvo.

Objavljeno
25. februar 2013 17.27
VILA RAFUT
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Novogoriška občina, ki je upala, da bo od države, podobno kot v primeru gradu Branik, v brezplačno lastništvo dobila tudi znamenito vilo Rafut, utegne ostati z dolgim nosom. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so namreč zdaj tudi uradno potrdili, da pripravljajo dokumentacijo za objavo javnega razpisa za izbiro partnerja v javno zasebnem partnerstvu, s katerim nameravajo obnoviti vilo in del Rafutskega parka, s katerim upravlja ministrstvo.

Naj spomnimo, da je za obnovo kulturnega spomenika vile Rafut MIZKŠ že 4. julija lani prejelo vlogo o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva. Skladno z zakonom so imeli na voljo štiri mesece časa za odgovor, v tem času pa so opravili tudi t.i. predhodni postopek, ki je postal podlaga za odločitev o izvedbi projekta javno-zasebnega partnerstva. Aktivnosti v zvezi z neodplačnim prenosom vile Rafut na novogoriško občino so v tem času mirovale, saj se javno-zasebno partnerstvo pri obnovi vile in neodplačan prenos občini po navedbah MIZKŠ izključujeta.

A zdaj je odločitev popolnoma jasna. »Ministrstvo bo v skladu z načeli dobrega gospodarja, transparentnosti, nediskriminatornosti in na podlagi zakonodaje s področja javno zasebnega partnerstva objavilo javni razpis za izbiro partnerja v javno zasebnem partnerstvu za obnovo Vile Rafut in dela Rafutskega parka, ki je v upravljanju ministrstva,« priznavajo v službi za odnose z javnostmo MIZKŠ. V teku je namreč priprava dokumentacije za izvedbo javnega razpisa.

Na novogoriški občini so nad odločitvijo MIZKŠ presenečeni. Po besedah župana Mateja Arčona »gre za sprenevedanje«, saj je občina že večkrat javno izrazila interes, da bi brezplačno prevzela vilo, na ministrstvu pa so imeli na to temo tudi več sestankov. Po programu, ki ga je MIZKŠ za vilo Rafut ponudila novogoriška občina, bi vilo zasnovali kot večnamenski prostor za dialog med kulturami vzhodnega in zahodnega Mediterana.

Med drugim bi tam uredili digitalni arhiv zgradb, ki jih je arhitekt Anton Laščak, ki je zasnoval tudi vilo Rafut, zgradil v Kairu, Aleksandriji, Istanbulu, na Dunaju in v Rimu. Tu naj bi prostore dobil tudi digitalni in fizični Dokumentacijski center za migracije z Goriške, kjer bi celovito predstavili aleksandrinke in spletli virtualne mreže za srečevanje potomcev aleksandrink z ljudmi, ki jim migrantska izkušnja ni tuja. Med načrti je bil tudi filmski arhiv. Program, ki sta ga sicer pripravila publicist Ervin Hladnik Milharčič in umetnostna zgodovinarka iz Goriškega muzeja Katarina Brešan, so predstavili celo egiptovski veleposlanici. Slednja je bila po zagotovilih Simona Klauta, vodja kabineta novogoriškega župana, nad programom, ki bi obenem povezal obe državi, navdušena.

Na vprašanje Dela, kako na občini v tej luči komentirajo odločitev MIZKŠ, Klaut odgovarja: »Menimo, da bi bilo skladno s prakso pri drugih podobnih primerih najbolj smotrno prenesti objekt na lokalno skupnost, ki bi z njim ravnala kot dober gospodar«. Klaut tudi priznava, da javno-zasebnega partnerstva pri reševanju znamenite vile ne izključujejo kot nujno slabega. »Menimo pa, da bi bilo dobro, da bi se o tem pogovarjali skupaj z ministrstvom, saj smo nenavsezadnje tudi lastniki polovice parka ob vili Rafut,« opozarja.

Vila sicer že dlje časa kliče po koreniti prenovi. Ko so si stavbo pred dnevi ogledali arhitekti s tržaške univerze in Nove Gorice, so opozorili, da vila vse bolj propada, da je njen minaret razpokan in da se bojijo, da se bodo leseni tramovi napojili z vodo ter posledično zgnili in se podrli.

Na MIZKŠ na vprašanje, ali nameravajo vilo dodatno zaščititi ali pa bo to naloga bodočega lastnika oziroma upravljalca, odgovarjajo: »Po prevzemu vile Rafut v upravljanje s strani ZRC SAZU, je takratno ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo takoj in interventno pristopilo k popravilu celotne strehe, ki je bila povsem dotrajana in je zamakala, saj ZRC SAZU vse od prevzema objekta s strani novogoriške območne enote Zavoda za zdravstveno varstvo, zadnjega uporabnika stavbe, v objekt ni vlagal. Objekt je bil že v fazi prevzema popolnoma izropan. Ministrstvo je po vandalskem poškodovanju oken ta zabilo, da bi preprečilo vdiranja. Dvakrat smo izvedli tudi interventno čiščenje v parku ob burji in snegu poškodovanega drevja«.