Novomeški potapljači bodo čistili Krko

V Novem mestu pričakujejo približno 80 udeležencev iz vseh slovenskih in sosednjih hrvaških potapljaških klubov.

Objavljeno
08. september 2012 10.23
lindic*Krka čiščenje.
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Novo mesto − Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto danes ob 11. uri prireja tradicionalni, 19. potop s čiščenjem Krkine struge EKO 2012 − potapljači za čisto Krko. Akcija bo potekala na območju med nekdanjo tovarno Novoteks in železniškim mostom, piše Slovenska tiskovna agencija. V Novem mestu pričakujejo približno 80 udeležencev iz vseh slovenskih in sosednjih hrvaških potapljaških klubov.

Kot je za STA povedal predstavnik novomeškega kluba Aleš Blatnik, bodo ekološko akcijo ponovili na območju, ki so ga v preteklih letih že očistili, vendar pa so se zaradi vandalizma in objestnosti nekaterih tam v zadnjem času pojavili novi odpadki, predvsem različni zabojniki, nakupovalni vozički, prometni znaki, oprema bližnjih gostinskih lokalov in podobno.

S svojim delovanjem želijo tudi ozavestiti someščane in drugo lokalno prebivalstvo, ki se vsako leto vse bolj množično odziva na njihove pozive in akcije. Pri čiščenju reke jim bodo tudi letos pomagali novomeška ribiška družina in straški rafting klub, je še povedal Blatnik.

Po podatkih novomeškega Kluba za podvodne aktivnosti so tamkajšnji potapljači z akcijo čiščenja Krkine struge v njenem celotnem toku začeli leta 1993. Ker so ugotovili, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bodo zmogli očistiti sami, se jim je porodila zamisel, da bi v prihodnje akcije vključili vse svoje slovenske kolege. Tako je nastala ekološka akcija, ki so jo kmalu začeli posneti tudi drugje po državi, zaključuje STA.