O Bossmanu BBC, Guardian, Ghana Web ...

Slovenija se na spletnih straneh tujih medijev znajde le redko; tokrat je našo deželo v svet ponesel novi župan Pirana, temnopolti Peter Bossman. "Piranski Obama" se je znašel na spletnih straneh angleški BBC, Guardiana, ameriškega Washington Posta in drugih.

Objavljeno
25. oktober 2010 14.10
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Lokalne volitve v eni najmanjših evropskih držav, kjer ima volilno pravico 1,7 milijona prebivalcev, so navadno daleč od tega, da bi pritegnile pozornost tujih medijev. Tokrat je bilo drugače: Peter Bossman je bil z izvolitvijo za župana v Piranu dovolj zanimiv tudi za svetovne medije, kot sta BBC ali Guardian, o njem pa je poročala tudi spletna stran Ghana Web. Bossman je namreč po rodu iz Gane, iz plemena Ga.

Prvi temnopolti župan v Vzhodni Evropi je bil naslov članka na spletni strani Guardiana, Slovenija izvolila Petra Bossmana kot prvega temnopoltega župana je članek naslovil BBC, Slovenija izvolila prvega temnopoltega župana pa je naslov članka na spletni strani The Washington Posta (zadnji sicer povzema ameriško tiskovno agencijo AP).

Večina člankov v tujih medijih navaja, da ima v Gani rojen zdravnik vzdevek »piranski Obama«, britanski BBC pa pri tem še poudarja, da gre za prvega temnopoltega župana na območju nekdanje Jugoslavije in v nekdanjem vzhodnem bloku. BBC povzema tudi Bossmanovo izjavo, da njegova izvolitev kaže na visoko raven demokracije v Sloveniji, pri tem pa še navaja, da je bilo približno 12 odstotkov prebivalstva Slovenije rojenih v tujini, a le peščica - tako kot Bossman, ki je prišel iz Gane - v Afriki. Tudi Guardian piše, da v Sloveniji živi le malo temnopoltih. AP pa pri tem navaja, da so še tisti redki temnopolti, ki jih je videti v Sloveniji, ponavadi turisti.

Uspeh odmeva tudi v Gani

O novem piranskem županu poroča tudi tržaški Il Piccolo ter še druge tuje tiskovne agencije; med njimi francoska AFP, nemška dpa, hrvaška Hina in srbski Tanjug. Avstrijska APA pa piše, da izvolitev Baracka Obame za prvega temnopoltega predsednika velja za zgodovinsko, za resnično senzacijo pa je zdaj poskrbel slovenski zdravnik Peter Bossman. »Za razliko od Obame je Bossman rojen v Afriki, v nasprotju z retoričnim genijem v Beli hiši pa slabo pozna jezik. Kljub temu so ga prebivalci Pirana v nedeljo izvolili za župana«, navaja APA.

O uspehu Bossmana poročajo tudi v njegovi rodni Gani, kjer na spletni strani Ghana Web sicer povzemajo navedbe britanskega BBC, vendar je članek naletel na številne odzive in komentarje.

Iz torkove tiskane izdaje Dela