O manj občinah jeseni

Izhodišča:  usklajevanj v koaliciji še ni.

Objavljeno
04. avgust 2013 16.05
*zabkar* kranj (za dokumentacijo)
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana – Izhodišča za zmanjšanje števila občin oziroma tako imenovana teritorialna reforma so še vedno v usklajevanju, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Minister Gregor Virant je pred meseci dejal, da bodo koncept pripravili do počitnic, a zdaj predvidevajo, da se bo usklajevanje intenzivno nadaljevalo konec avgusta oziroma septembra, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tudi v poslanski skupini največje vladne stranke PS so pojasnili, da osnutka predloga za zmanjšanje števila občin, ki ga pripravlja ministrstvo, še niso prejeli v koalicijsko usklajevanje. Zavzemajo se sicer za zmanjšanje števila občin, vendar njihovo združevanje ne bi smelo potekati z dekretom in na silo, temveč tako, da bi jih spodbujali, da se za združevanje odločijo same.

Spomnili so, da v Sloveniji že imamo nekaj primerov dobre prakse, saj ponekod združujejo delo občinskih uprav. S tem dosegajo kakovostnejše storitve za občane, imajo pa tudi manjše stroške, ugotavljajo v največji vladni stranki, v kateri se zavzemajo tudi za spremembo pristojnosti občin. Del pristojnosti države bi lahko po mnenju PS prenesli na velike in mestne občine.