O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve tudi danes niso odločali

K razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji je svet UKC Ljubljana pozvala ministrica za zdravje.

Objavljeno
23. avgust 2017 23.32
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana tudi danes ni ugotavljal odgovornosti strokovne direktorice Marije Pfeifer in generalnega direktorja Andraža Kopača za stanje na področju kardiologije na pediatrični kliniki. Je pa predlagal, da o odgovornosti Pfeiferjeve poda mnenje strokovni svet.

K razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji je svet UKC Ljubljana pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je Kopača in Pfeiferjevo zaradi tega tudi pozvala k odstopu.

Za odstop se nista odločila. Svet pa je razpravo začel junija, a je odločanje o njuni odgovornosti dvakrat preložili. Seje sveta, napovedane za 8. avgust, pa tudi ni bilo. V medijih so se ob tem pojavile navedbe, da bo preložitev seje med drugim omogočila, da bo strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda še pred morebitno razrešitvijo zaključil svoj mandat.

Razrešitev Kende ni več smiselna

Kot je po današnji seji sveta UKC Ljubljana pojasnil njegov predsednik Tomaž Glažar, je svet zavoda zato danes opozoril, da razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike ali drugih organizacijskih enot ni v njegovi pristojnosti, ampak v pristojnosti generalnega direktorja. Slednji pa je v izjavi za medije danes povedal, da razrešitev Kende z mesta strokovnega direktorja pediatrične glede na to, da se mu konec avgusta izteče mandat, ni več smiselna.

Po Glažarjevih besedah je sicer svet danes predlagal, da vodstvo nemudoma skliče strokovni svet in da ta v skladu s svojim poslovnikom izvede sejo ter sprejme predhodno mnenje glede dela in odgovornosti strokovne direktorice Pfeiferjeve na področju izvajanja programa bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Predlagali so tudi, da strokovnemu svetu posredujejo vsa gradiva, ki jih je glede tega na dosedanjih sejah dobil svet zavoda.

Glažar je na novinarsko vprašanje pojasnil, da bi želeli, da se strokovni svet izjasni tudi glede odgovornosti strokovne direktorice pri tem programu. »Na podlagi tega se bomo dosti lažje odločali o kakršnih koli ukrepih glede razrešitve,« je dejal. Glede generalnega direktorja Kopača pa je povedal le, da njegove odgovornosti danes niso ugotavljali.