O Počku ne bo več pogajanj

Postojna ostro proti vajam Na Baču je bilo včeraj urjenje slovenskih in ameriških vojakov, Postojna je vojsko poskusila ustaviti z novo prometno ureditvijo

Objavljeno
06. december 2013 09.48
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Postojna – Protestna postavitev prometnih znakov na cestah proti Počku ni preprečila včerajšnje enodnevne vojaške vaje pripadnikov slovenskih in ameriških oboroženih sil, je bil pa to prvi ukrep občine Postojna, po katerem bo ta, kot kažejo izjave podžupanje Margarete Srebotnjak Borsellino, odnose z ministrstvom za obrambo zaostrila.

Vojaška vaja Neprebojni 2013 je včeraj potekala samo na vojaškem strelišču Bač v občini Ilirska Bistrica, in ne tudi na Počku, kot je Mors napovedoval, zato jim postojnskih cest z omejitvijo prometa težkih vozil ni bilo treba uporabiti. Izvajanje nove prometne ureditve na cestah proti Počku je včeraj nadziral tudi medobčinski inšpektorat, ki je na terenu ugotovili le eno kršitev, ki jo bo obravnavala vojaška policija, v tem primeru edina pristojna.

Kljub temu je podžupanja občine Postojna Margareta Srebotnjak Borsellino prvi občinski ukrep ocenila za prvi uspeh. »Dan prej smo zavrnili tudi soglasje za izredni prevoz na Poček. Mislim, da morajo tudi na Morsu spoznati, da morajo spoštovati voljo občine. Prebivalcem občine Postojna sta odvzeta zemlja in življenje na Počku, če parafraziram Ivana Tavčarja. Ne zanimata nas ne odškodnina ne državni prostorski načrt za osrednje slovensko vojaško vadišče. Hočemo, da vsa Slovenija spozna, da v Postojni vojaškega vadišča nočemo,« je za Delo povedala Srebotnjak Borsellinova in tako nakazala, da tudi pogajanja z Morsom ne pridejo več v poštev.

Zaplet bosta za mizo reševala župan Verbič in državni sekretar Klemenčič

Na Morsu proučujejo pravne vidike odločbe o omejitvi prometa, potem pa se bodo odločili o ukrepih. »Dejstvo je, da poskuša občina Postojna Slovenski vojski omejiti uporabo cest in to kljub temu, da je Mors v letih od 2006 do 2008 sofinanciral njihovo posodobitev v višini skoraj pol milijona evrov ravno zaradi souporabe Slovenske vojske,« so pojasnili na Morsu. Državni sekretar Morsa Zoran Klemenčič je včeraj o tem po telefonu že govoril z županom Jernejem Verbičem. Skupni sestanek bo predvidoma v prvi polovici prihodnjega tedna.