O slabih kreditih NKBM za zaprtimi vrati

Banka od bivše uprave, Matjaža Kovačiča in Manje Skernišak, terja dobrih 23 milijonov evrov.

Objavljeno
22. januar 2014 19.20
Odvetniki NKBM prinašajo dokazni material na okrožno sodišče, 22.1.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Morda bo odločitev naletela na negativen odziv, a je posledica ugotovljenih okoliščin,« je poudarila okrožna sodnica Melita Puhr in razglasila, da bo pravda, v kateri NKBM toži nekdanjo upravo za skoraj 23,1 milijona evrov, tajna. Matjaž Kovačič pričakuje zavrnilno sodbo.

Sodnica se je za izključitev javnosti, nad čemer neki občan ni bil navdušen in je ob odhodu iz dvorane glasno nergal, odločila zaradi predloga Nove kreditne banke Maribor (NKBM), saj bo predmet obravnave dokumentacija z oznako bančna tajnost. Med dokazi so namreč različna revizijska poročila, v katerih so očitno omenjene osebe in podjetja, ki niso predmet pravde med NKBM na eni strani ter nekdanjim predsednikom uprave Matjažem Kovačičem in nekdanjo članico Manjo Skernišak na drugi strani.

Zadnja na sodišče ni prišla, ker se še vedno zdravi zaradi poškodb, ki jih je utrpela v prometni nesreči, Kovačič pa je pred začetkom pravde povedal, da ne čuti nobene odgovornosti. Po njegovih besedah je tožba nesmiselna, trdi, da ga obdolžujejo, da je dopuščal, da so drugi kršili neke interne predpise, ki jih niso kršili, ter da so postali krediti slabi na podlagi odločitev, v katerih ni sodeloval. O tajnosti pravde je dejal, da gre za dvoličnost bank, saj se po eni strani povzroča medijska gonja, predstavljajo se polresnice, po drugi strani pa se takrat, ko bi lahko pojasnili nekatere zadeve, sojenje zapre za javnost.

NKBM je proti Kovačiču in Skerniškovi vložila tožbo zaradi petih domnevno slabih kreditov, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celju, Pom Investu, Celjski borzni hiši ter Centru Naložbe. Kakšen izkupiček si NKBM lahko obeta s tožbo, je težko napovedati, a že stroški, ki jih je imela s pripravo tožb – kmalu namerava vložiti še drugi paket, vreden 60 milijonov evrov –, niso majhni. Kovačič jih ocenjuje na 3,5 milijona evrov.

Kovačič, ki je NKBM po 15 letih službovanja zapustil konec leta 2011, in sicer z odpravnino približno 70.000 evrov bruto, ima o slabih kreditih, ki so nastali v času, ko je vodil banko, zanimivo mnenje. Po njegovih besedah je primanjkljaj neverjeten, saj je celoten portfelj za gospodarstvo in občane znašal neto 1,7 milijarde evrov, banka je imela 700 milijonov evrov rezervacij, medtem ko so dobro plačani tujci naračunali milijardo izgube. Po Kovačičevem prepričanju to pomeni, da bi bili vsi krediti vredni nič, pri tem pa, da so bila vsa zavarovanja v NKBM vredna 5,3 milijarde evrov: »Zdaj pa si izračunajte, ali obstaja osnovna matematika ali ne.«

»Vprašajte se tudi, po kakšnih diskontih so na družbo za upravljanje prenašali delujoča podjetja, ki plačujejo obresti, ki plačujejo glavnice, ki niso imela dneva zamude, pa so zdaj na družbi za upravljanje terjatev bank. In zakaj je bilo treba najprej navrtati državne banke z velikimi primanjkljaji, to predstaviti v javnosti, zdaj pa prenašati k nekomu, ki bo to tako ali drugače prodajal, za to seveda dobival tudi visoke plače, davkoplačevalci pa bomo vse to plačali,« je bil oster Kovačič, ki je pripravljen kar sam iti v zapor, če mu pristojni organi dokažejo, da je protipravno vzel en sam evro.