O študiju pa tudi o poklicu

Mladi naj mislijo na to, kje se bodo zaposlili. Svoje možnosti naj iščejo tudi v bolj praktičnih usmeritvah in poklicih.

Objavljeno
13. februar 2016 22.38
Informativni dnevi na Filozofski fakulteti v Ljubljani 13.februarja 2016 [Filozofska fakulteta,Univerza Ljubljana,Ljubljana,fakultete,študenti,dijaki,informativni dnevi]
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana – Po glavnem petkovem navalu so srednje šole in fakultete tudi včeraj še enkrat gostoljubno odprla vrata prihodnjim generacijam. Dodatni informativni dan so mnogi izkoristili za ogled kakšne rezervne možnosti, se podali še v katero drugo univerzitetno mesto ali pa le potešili radovednost pred nadaljevanjem svoje izobraževalne poti.

Četudi je bil obisk nekoliko manj množičen kakor v petek, je bilo okoli srednjih šol in fakultet tudi včeraj živahno. Te se vsako leto poskušajo čim bolje približati svojim potencialnim dijakom in študentom, na privlačen način zvabiti v svoje klopi nove učenjake. Z zanimivimi predstavitvami in tudi zabavnim programom so si poskušale zagotoviti čim večji vpis, nekatere pa zato tudi kar same že prej odšle k dijakom in učencem ter jim predstavile svoje programe.

Pa vendarle je pomemben tudi prvi vtis o novi šoli. »Avla na filozofski fakulteti me spominja na bolnišnico,« nam je šaljivo zaupal Miha, ki je poslušal predstavitev smeri anglistike. »Izvedel nisem pravzaprav nič novega, razen nekaj stvari glede specifičnih kombinacij dvopredmetnega študija in podrobnosti glede predmetnika. Sicer je bil govor večinoma o kreditnih točkah in drugih stvareh, ki pa so tako ali tako dostopne že na spletu,« je še dejal bodoči študent, ki je bil bolj navdušen nad fakulteto za šport. »Po kratki predstavitvi fakultete so nas študentje v skupinah vodili po njej, pogledali smo večino prostorov, zraven so govorili o predmetih in se je dalo izvedeti res veliko.«

Veliko vprašanj se poraja ob sprejemanju pomembne odločitve, kje nadaljevati šolanje. Predvsem danes mlade opozarjajo, naj mislijo na to, kje se bodo zaposlili, in jih spodbujajo, naj svoje možnosti iščejo tudi v bolj praktičnih usmeritvah in poklicih. Da so bili ti v Sloveniji predolgo zanemarjeni, je te dni bodoče dijake in študente že opozoril tudi predsednik vlade Miro Cerar in vsem zaželel pravilno odločitev. »Ko se odločate za poklic, mislite na oboje: na to, kaj bo to pomenilo za vas in kaj bo to pomenilo tudi za družbo,« jih je pozval. Številni v množici mladih, ki so se včeraj potepali med izobraževalnimi ustanovami, so se tega že zavedali. Tjaša je šele v tretjem letniku gimnazije, a se že zanima tudi za študij. »Seveda me zanimajo podrobnosti, kako potekajo predavanja, izpiti in kakšne so omejitve, a tudi to, kakšne možnosti bom imela za naprej. Za zdaj tehtam med pedagoško in zdravstveno fakulteto,« je povedala.

Bodoče študente so z brošurami z opisom vseh ljubljanskih fakultet ter voznimi redi vlakov in avtobusov pričakale tudi študentske organizacije v Ljubljani, podobno so jim naproti pristopile v Mariboru, Novi Gorici, Kopru in še kje ter jim morda tudi tako olajšale odločitev.