O zdravstveni dejavnosti spet po počitnicah

Usklajevanj si na ministrstvu želijo čim prej, a jih zaradi počitnic in odsotnosti poslancev prihodnji teden še ni pričakovati.

Objavljeno
22. februar 2017 18.49
mdr_Onkoloski institut
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Stranki DeSUS in SD sta po tistem, ko sta minuli teden od ministrstva prejeli zadnjo različico novele zakona o zdravstveni dejavnosti, zahtevali ponovno usklajevanje. Na ministrstvu so po enem letu pogovorov nad tem presenečeni. Usklajevanj si sicer želijo čim prej, a jih zaradi počitnic in odsotnosti poslancev prihodnji teden še ni pričakovati.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da jih skrbi, ker »so poslanci na počitnicah in v tem času usklajevanja še ne bo«. Izpostavili pa so tudi, da usklajevanja potekajo že eno leto.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar pa je v današnji izjavi spomnil, da je po javni razpravi z ministrstva prišel skoraj v celoti spremenjen predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga začeli na novo usklajevati.

Pripombe pa tudi po zadnji različici zakona, ki so ga partnerji prejeli pred tednom dni, ostajajo podobne. Gantar je navedel zlasti način urejanja koncesij, ki da je netransparenten, ter sklicevanje na EU direktivo. Ta sicer določa način podeljevanja koncesij, a se ne nanaša na zdravstvo, je povedal Gantar in dodal, da so o tem tudi pridobili pravno mnenje. Dokler se bo ministrica Milojka Kolar Celarc z rešitvami sklicevala na direktivo, podpore DeSUS ne bo dobila, je poudaril.

Podobne zahteve imajo tudi v SD

Kritičen je do časovne določitve podeljevanja koncesij, torej za določen čas, ki ne sme biti daljši od 30 let, podaljša pa se lahko še za polovico dodeljenega časa. »Menim, da je možno preverjati koncesije na krajši čas in v primeru izpolnjevanja pogojev podaljševati obdobje,« je pojasnil in opozoril, da ni kriterijev, zakaj bo nekdo dobil koncesijo za določeno obdobje.

Izpostavil je še način ločevanja med javnim in zasebnim zdravstvom, čeprav zanj osebno ta del ni tako zelo moteč. Po Gantarjevih besedah se je treba namreč zavedati, da zelo rigorozen pristop, ki je širše všečen, lahko povzroči težave na področju javnega zdravstva. »Zdravniki, ki so sposobni delati na več koncih, bi lahko zapuščali javne zavode«, je opozoril. Zdravnike po njegovih besedah potrebujemo in »karkoli že naredijo, to pomeni več pregledanih bolnikov in nenazadnje skrajševanje čakalnih dob«.

Podobne zahteve kot nazadnje imajo tudi v SD, nanašajo se zlasti na jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je v torkovi izjavi novinarjem izrazil upanje, da bodo šli na naslednja pogajanja iskreno, s tem, da se tudi sporazumejo in slišijo pripombe vpletenih. »Če bo eden vztrajal pri svojem, bo težko prišlo do rešitve, ki bo dobra za bolnike in zaposlene v zdravstvu,« je prepričan.

Ministrica je sicer minulo sredo napovedala, da bo predlog posredovala kmalu na vlado, četudi neusklajen. Potem ko je prvak DeSUS Karl Erjavec ob robu četrtkovega srečanja koalicije to označil za »samomorilsko pot,« pa je tudi premier Miro Cerar zagotovil, da bo storil vse za to, da spodbudi, da se proces usklajevanja intenzivno nadaljuje.