Proslava in Pro-Slava: establišment in alternativa

»Ko odidejo na svojo proslavo, si mi pri Cankarju in za Cankarja naredimo svojo«, pravijo soustvarjalci Protestivala.

Objavljeno
19. december 2012 09.26
Posodobljeno
19. december 2012 11.38
Protesti
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si
Ljubljana - Soustvarjalci slovenskega umetniškega dogajanja lutkar in glasbenik Matija Solce, lutkar, igralec, režiser Robert Waltl in založnik Rok Zavrtanik bodo dan samostojnosti slavili nekoliko drugače. Pa ne sami. Za vse, ki ne bodo ravno takrat v Cankarjevem domu na državni proslavi, bodo priredili aleternativno »Pro-Slavo«.

Na Facebook strani Pro-slava državljanske enotnosti, Protestival pozivajo umetnike, da s svojim programom obogatijo povorko. Vsak, ki se bo udeležil shoda, naj s seboj prinese zvončke, svečke, piškote, glasbeniki in akrobati pa inštrumente. »Ker je politika odsev družbe«, naj si vsi nadenejo maske in ustvarijo velike lutke.

Medtem ko so informacije o nastopajočih in programu državne slovesnosti skope, pa so člani Protestivala svoj načrt že podrobneje predstavili.

»Preskoči svoj ego«

Ob 18. uri bo zbor na Kongresnem trgu, od koder bo ob povorka 19. uri krenila proti državnem zboru. Tam se bodo naprej poklonili mrtvi socialni državi, nato pa za priredili špalir za politike in ostale, ki so povabljeni na državno proslavo v Cankarjev dom. Sočasno, ob 20. uri, se bosta začeli obe. Državna v Cankarjevem domu, karnevalske pri »Ivanu Cankarju«.

»Enotnosti ljudstva« se bodo poklonili z glasbo, v programu pa so začrtani tudi govorni nastopi, gledališke igre, branje poezije, rajanje v maskah in postavljanje mandale. Ustvarjalci ideje še razvijajo, tako da scenosled še ni dokončen.

Člani Protestivala so umetniško akcijo prvič izvedli na 3. ljubljanskem shodu proti politiki RS. Takrat sta povorko vodila kokoš oziroma lutka, ki si jo je kavboj opasal okoli pasu in jo jahal, ter zagreta protestnica, ki je zavzeto skakala čez kolebnico. Kolebnica bo tudi tokrat na voljo vse udeležencem karnevalskega »protesta«- za »preskakovanje svojega ega«.

Protesti prestavili proslavo

Kot je znano je vladni odbor za proslave za datum proslave sprva določil 21. december, vendar to sovpada z napovedanim vseslovenskim protestom proti političnim elitam. Zato se je odbor proslavo odločil prestaviti na soboto. Takrat bo v državnem zboru zaprisegel tudi novoizvoljeni predsednik Borut Pahor.