Ob dnevu študentov študenti opozarjajo na svoj položaj

Mednarodni dan študentov obeležuje spomin na poboj več študentskih voditeljev ob nacistični okupaciji Čehoslovaške.

Objavljeno
17. november 2013 16.24
FRANCE-EDUCATION-IMMIGRATION-DEMONSTRATION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Ljubljana - Današnji mednarodni dan študentov je pomemben za evropske študente, ker lahko na ta dan opozorijo na slabšanje položaja študentov v Evropi in spodbudijo študente k boju za njihove pravice. Prepričani so, da bodo morali aktivneje zavzeti svojo pozicijo in opozoriti nase. Glavna tema letošnjega dneva je financiranje visokega šolstva.

Mednarodni dan študentov obeležuje spomin na poboj več študentskih voditeljev ob nacistični okupaciji Čehoslovaške 17. novembra 1939. Na ta dan se zahvalimo vsem študentskim aktivistom, ki so se in se še borijo za pravice študentov ter spomnimo na vlogo študentskih gibanj v boju za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal predsednik Evropske zveze študentov (ESU) Rok Primožič.

Letos želijo, kot pravi, tudi opozoriti na vedno večjo prisotnost ekstremističnih gibanj in strank v Evropi ter spodbuditi študente, da se aktivirajo v boju proti njim.

Financiranje visokega šolstva

ESU si je sicer za prioritete v visokem šolstvu v obdobju 2013 - 2015 postavila štiri področja: financiranje in javna odgovornost za visoko šolstvo, socialna dimenzija, kakovost in transparentnost ter mobilnost in internacionalizacija visokega šolstva.

Za glavno temo letošnjega dne so izbrali financiranje visokega šolstva. »Tema je aktualna predvsem zato, ker večina evropskih držav pod vplivom varčevalnih ukrepov zaradi finančne krize zmanjšuje sredstva za visoko šolstvo, kar ima zelo negativen vpliv na študente, ki morajo nositi vedno večje breme sofinanciranja,« poudarja Primožič.

Poledica tega je vedno bolj omejen dostop do visokošolskega izobraževanja, kar po Primožičevem prepričanju lahko vodi v elitizacijo visokega šolstva.

V Grčiji vsaj pet univerz zaprlo vrata

Kot zelo negativne primere so evropski študenti izpostavili države, kjer se negativne posledice teh ukrepov odražajo najbolj neposredno. Tako je v Grčiji zmanjševanje sredstev za visoko šolstvo pripeljalo do tega, da je moralo vsaj pet univerz začasno zapreti vrata, saj niso zmogle več pokrivati osnovnih stroškov.

V Španiji pa so poleg nenehnega povečevanja šolnin in zmanjševanja štipendij predlagali radikalno zmanjševanje štipendij za mobilne študente, tudi za tiste, ki so že odšli na Erasmus izmenjavo v tujino. Španska študentska organizacija je na podlagi ankete ugotovila, da bi to negativno vplivalo na več kot osem odstotkov mobilnih študentov in da bi se mnogi izmed njih morali predčasno vrniti nazaj v Španijo.

Izpostavili so tudi bolgarske študente, ki se v vedno večjem številu udeležujejo protestov proti korupciji in zahtevajo, da politične elite prevzamejo odgovornost za slabo stanje v državi, je še dejal Primožič.

Ministrstvo za mlade

Ob tem dnevu tudi slovenski študenti znova opozarjajo na svoj položaj in na splošno mladih v Sloveniji, ker jim kriza jemlje štipendije, draži študij in slabša pogoje za načrtovanje prihodnosti. In še posebej, ker se položaj kljub opozorilom le še poslabšuje. Pozivali so odločevalce, naj poslušajo glas mladih, a naleteli na gluha ušesa, zato bodo morali študenti aktivneje zavzeti svojo pozicijo in opozoriti nase, je v poslanici ob mednarodnem dnevu študentov zapisala Slovenska študentska organizacija.

Predsednico vlade Alenko Bratušek pozivajo, da formira ministrstvo za mlade in tako pokaže, da »misli resno z mladimi«. Svoje ministrstvo imajo zamejci po svetu, zato menijo, da bi ga glede na kompleksno problematiko in številčnost morali imeli tudi mladi.