Ob morebitni razrešitvi se bo obrnil na sodišče

Izid glasovanja o generalnemu direktorju Igorju Kaduncu bi utegnil biti tesen. Kadunc še ni pripravljen na slovo, pripravlja se na zvišanje RTV-prispevka.
Fotografija: Igor Kadunc je v odzivu na očitano zapisal, da bi od nadzornega sveta pričakoval, da njegovo razrešitev predlaga na podlagi pomembnih in tehtnih razlogov. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Igor Kadunc je v odzivu na očitano zapisal, da bi od nadzornega sveta pričakoval, da njegovo razrešitev predlaga na podlagi pomembnih in tehtnih razlogov. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je prepričan, da bo tudi po današnjem glasovanju v programskem svetu še naprej vodil javni medijski zavod. Očitki nadzornega sveta po njegovem mnenju niso prepričljivi. Za razrešitev mora glasovati večina programskih svetnikov.

Tretja točka današnje seje programskega sveta RTV je pobuda za razrešitev Igorja Kadunca, ki mu nadzorni svet po letu in pol na položaju očita kršitev določb zakona o delovnih razmerjih, javnih uslužbencih, zakona o RTV Slovenija, celo ustave. Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo programski svetniki danes podprli njegovo razrešitev, je za Delo povedal, da člani sveta ne bodo mogli prezreti, da so očitki minorni, prav tako pa, da še vedno uživa zaupanje zaposlenih. O možnosti tožbe, pa je dejal, da se bo, če bo razrešen, obrnil na sodišče.
 

»Naj se stvari razčistijo in gremo naprej«


Nadzorni svet z Andrejem Grahom Whatmoughom na čelu mu očita, da je na sporen način, mimo notranjih razpisov in internih pravilnikov, zaposlil vsaj devet oseb, ki so bile sicer pred tem že zaposlene znotraj RTV. Očitki se nanašajo tudi na kršitev dolžnega ravnanja, ko predsednikov nadzornega in pa programskega sveta ni takoj obvestil, da bo njegov sin sodeloval pri ustvarjanju filma Zavoda Blade produkcija, ki ga sofinancira RTVS. Očitajo mu, da je obema svetoma zamolčal odločitev komisije za preprečevanje korupcije, ki je v enem primeru ugotovila, da je bil ustvarjen vsaj videz pristranskosti. Največ očitkov pa se nanaša na neizvrševanje sklepov nadzornega sveta.



Igor Kadunc je v odzivu na očitano zapisal, da bi od nadzornega sveta pričakoval, da njegovo razrešitev predlaga na podlagi pomembnih in tehtnih razlogov. »Žal se to ne vidi iz osnov, ki jih kot razloge za predlog odpoklica navaja nadzorni svet.«
Da bi glasovanje o razrešitvi programski svet preložil na naslednjo sejo, je za Kadunca nedopustno: »Take stvari je treba izvesti do konca. Naj se stvari razčistijo na tej seji in gremo naprej.« Za prihodnje leto načrtuje uskladitev RTV-prispevka z rastjo plač ali inflacijo. Pravi, da je strategija za prepričevanje o zvišanju prispevka pripravljena. Ob njegovi morebitni razrešitvi in postavitvi novega vodstva pa se sprašuje, ali bo to lahko dovolj strokovno tudi pri tem, da bi doseglo zvišanje prispevka.

Morebitni podpori razrešitve bo moral slediti predlog vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Programska svetnica Petra Ložar, izvoljena na predlog SMC, ki bo danes najverjetneje glasovala proti Kaduncu, nima pripravljenega imena. »Če pa bodo predlogi, jih bom podprla po svoji vesti.« Kakšno bo razpoloženje pred sejo, si ne upa napovedovati. Prepričana je, da bi se marsikdo od svetnikov lahko ustrašil te odgovornosti, saj je RTV pred velikim prelomom. A po njenem mnenju so dokazi dovolj težki, da kažejo na to, da je s poslovanjem res nekaj narobe. »Ne bi mogla biti mirna, če bi imela pred seboj trdne dokaze in ne bi podprla nadzornega sveta,« je povedala.

Zanjo je najhujši od očitkov načrtovano snemanje nove sezone nadaljevanke Mama, čeprav tega ni bilo predvidenega. »Nedopustno je, da je omogočil snemanje za 240.000 evrov nadaljevanke Mama, in to brez sprememb finančnega načrta,« je dejala.
 

Za razrešitev potrebnih 15 glasov


Izida današnjega glasovanja si prav tako ni upal napovedati svetnik Mitja Rotovnik. Dejal je le, da bo izid zelo tesen. Da bi Igor Kadunc predčasno zapustil Kolodvorsko, bi moralo njegovo razrešitev podpreti 15 od 29 svetnikov. Ob morebitni razrešitvi bodo morali svetniki že na seji predlagati vršilca dolžnosti, sledil bi razpis za delovno mesto generalnega direktorja.

Komentarji: