Ob ponedeljkovem deževju pričakovati močnejši porast vodotokov

Po podatkih Arso bo predvidoma padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno tudi več.

Objavljeno
10. januar 2016 14.47
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ljubljana − V ponedeljek se zlasti zahodnemu delu države obetajo obilne padavine. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) bo predvidoma padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno tudi več. Kot opozarjajo, bodo reke in manjši vodotoki v večjem delu države začeli močneje naraščati, zaradi česar se lahko razlijejo na območjih pogostih poplav, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ponedeljkovo deževje bo pogostejše v zahodni in osrednji Sloveniji, piše STA. Ob prehodu fronte zvečer bodo možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo popoldne na severovzhodu in ob morju v sunkih dosegel hitrost med 70 in 90 kilometrov na uro. Ob koncu padavin se bo meja sneženja ponekod spustila pod 1000 metrov, do torka zjutraj pa bo dež ponehal.

Ob ponovni okrepitvi padavin v ponedeljek dopoldne bodo reke v večjem delu države pričele ponovno močneje naraščati, dodaja STA. Predvidoma bodo najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju, in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki. Naraščali bodo tudi ostali vodotoki v večjem delu države, zlasti na območjih osrednje, severozahodne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije.

V ponedeljek, ob dopoldanski plimi med 8. in 11. uro in nočni plimi med 22. in 2. uro, lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže višino 330 centimetrov in pri tem poplavi nižje dele obale. Zaradi močnega južnega vetra lahko značilna višina valov na odprtem morju preseže dva metra. Območje Piranskega rta bo najbolj izpostavljeno vplivom kombinacije visokih valov in visoke gladine morja, opozarjajo na agenciji.

Predvidoma v torek dopoldne se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke, še piše STA.