Ob prvem maju praznovanja in protesti

Zbrane na Rožniku je nagovoril župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je delo treba zagotoviti vsakomur.

Objavljeno
01. maj 2012 08.37
Posodobljeno
01. maj 2012 09.00
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Na današnji mednarodni praznik dela bodo povsod po državi potekale številne prireditve. Tradicionalni prvomajski budnici je v Ljubljani tudi letos sledil pohod na Rožnik. Številni so si v znamenje praznika dela nadeli tudi rdeč nagelj. Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru zbranim poudaril, da je treba delo zagotoviti vsakemu. Vsak pa je odgovoren, da svoje delo opravi dobro, je dodal.

»Ali še upamo reči delu čast in oblast,« se je vprašal ljubljanski župan. Janković se je ob tem dotaknil predvidenih vladnih varčevalnih ukrepov, pri katerih po njegovem mnenju ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje. Kot pojasnjuje, je to podobno, kot če bi rekli: »Posekajmo jablano, jeseni bomo pa pobirali sadove.«

Recitatorji in različne glasbene skupine bodo obiskovalce Rožnika, kjer so postavili tudi prireditveni šotor, zabavali danes do 17. ure. Prvomajsko prireditev na Rožniku, tako kot kresovanje na predvečer praznika, vsako leto pripravlja Osrednjeslovenska območna organizacija Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Po pričakovanjih organizatorjev se bo v dveh dneh tu zvrstilo okoli 40.000 ljudi. Med obiskovalce so danes razdelili okoli 3500 rdečih nageljnov, ki so simbol današnjega mednarodnega praznika.

Praznik v znamenju varčevanja

Praznik dela letos sovpada s sprejemanjem varčevalno naravnanega rebalansa proračuna in ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Zato je pričakovati, da bo tudi praznik v znamenju krize, vladnih protikriznih ukrepov in varčevanja.

Da je položaj delavcev v Sloveniji negotov, povedo tudi številke. Konec marca letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 110.859 oseb, kar je sicer 2,7 odstotka manj kot marca lani. Delodajalci pa so v prvem trimesečju letošnjega leta prijavili 44.862 prostih delovnih mest oz. 1,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, so za STA pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Po svetu bodo ob mednarodnem prazniku dela ponekod potekali protesti delavcev, spet drugje so praznik izkoristili za praznovanje in druženje. Italijani so zaradi krize letos bolj kot druga leta ostali doma, v nemški prestolnici pa so že včeraj že skoraj tradicionalno izbruhnili nemiri.