Obalna cesta zaprta, letos že prva dela

Slovenija je pridobila daljši odsek obale za rekreacijo, kopanje in nemoteno uživanje morja.

Objavljeno
20. marec 2017 12.40
obalna cesta
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper, Izola − Točno ob 11. uri so delavci Marjetice Koper na koprski in delavci Komunale Izola na izolski strani po dolgih letih prizadevanj zaprli obalno cesto za promet. Dogodek je spremljalo več deset radovednežev in novinarjev ter snemalcev. Po obalni cesti je zadnjo uro pred zaprtjem peljalo veliko več vozil kot sicer, saj si je očitno več ljudi želelo še zadnjič zapeljati po tej cesti in si jo ogledati iz vozila.

Slovenija je z zaprtjem približno treh kilometrov obalne ceste pridobila daljši odsek obale za rekreacijo, kopanje in nemoteno uživanje morja. S tem so se uresničili dolgoletna želja in načrti tamkajšnjih prebivalcev pa tudi družbeni plan teh dveh občin iz leta 2004.

Vir: Gerkšič, Rebec, Južnič

Župana občin Koper in Izola Boris Popovič in Igor Kolenc sta napovedala, da bo prvo leto umirjen, preudaren in do narave prijazen razvoj; poskrbeli bodo za razsvetljavo, vodo, prhe in sanitarije. V naslednjih letih bodo sledili posegi, ki bodo spodbujali turizem in rekreacijo v sozvočju z naravo. Številni urbanisti in arhitekti so v zadnjih letih izdelali že veliko idejnih zasnov, ki bodo zdaj temelj razvoja.

Ob 16. uri sta občini pri izolski Rudi pripravili veliko slovesnost ob zaprtju ceste, na kateri je imel slavnostni govor tudi premier Miro Cerar, ki je izrazil veselje, da je bil priča »zgodovinskemu dogodku«. »Verjamem, da je to naša skupna dobra zgodba,« je dodal ter pojasnil, da gre za dober primer sodelovanja med vlado in lokalno skupnostjo.

Cerar je prepričan, da se bo ta zgodba nadaljevala in da bodo s tem omogočili razvoj v korist ljudi, trajnostnega razvoja in tudi v korist turizma, pri čemer je bil posebno vesel dejstva, da so cesto zaprli še pred začetkom turistične sezone. »To je dokaz, da mislimo resno z zeleno Slovenijo, da tudi v praksi kažemo, kako se da zbližati naše življenje z naravo v korist nas vseh,« je še povedal.

Mnenju predsednika vlada se je pridružil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, izpostavil je, da je zaprtje obalne ceste dobra odločitev, ki je pomembna za celotno obalno regijo, za vso Slovenijo.

Kot je še dejal minister, je z današnjim dnem na obalni cesti med Žusterno in Izolo začel veljati nov prometni režim, s čimer se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo predstavljal zeleno oazo med mestoma. S tem se bodo odprle tudi druge razvojne možnosti: trajnostna raba obalnega in morskega prostora ter razvoj turizma.

Pravno podlago za zaprtje obalne ceste in hkratno izvzetje dela hitre ceste skozi predor Markovec iz vinjetnega sistema je sicer decembra lani prinesla novela uredbe o cestninskih cestah.