Obalnim galerijam vzeli denar

Odločitev koprske občine: V galeriji Loža bodo 
morali zmanjšati program ali zapreti vrata.

pet, 23.12.2011, 15:00

Koper – Obalne galerije Piran nimajo več denarne podpore koprske mestne blagajne. V proračunu za leto 2012, ki so ga sinoči sprejeli mestni svetniki, za to galerijo ni več denarja. Ukinili so celo financiranje čuvaja za galerijo Loža. Vodstvo ne ve, kako organizirati dejavnost v prihodnjem letu.

Obalne galerije Piran spadajo med štiri najbolj prepoznavne v državi (ob Umetnostni galeriji Maribor, Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici in Mestni galeriji Slovenj Gradec). Edini so v Sloveniji, ki imajo svojo galerijsko izpostavo v tujini (A in A v Benetkah), kjer jo je Fondazione Venezia razglasila kot pomembnejšo galerijo od znane palače Grassi. Pred nekaj meseci je beneška mestna uprava pozvala tudi druge države, da bi odprle podobne galerije kot svoje stalne (»ambasadorske«) razstavne prostore.

Obalne galerije Piran delujejo od leta 1961 in ustvarijo približno polovico svojega progama v treh piranskih galerijah (Mestna galerija, galerija Hermana Pečariča in Monfort Portorož), drugo polovico pa v Kopru (galerija Loža in Meduza). Čeprav so v Kopru pripravili (in še pripravljajo) razstave največjih slovenskih in tujih mojstrov likovne umetnosti in se te pozneje tudi selijo v prestolnico in se župan rad postavlja, da je to tretje najpomembnejše slovensko središče, pa ravna povsem nasprotno. Obalne galerije porabijo na leto približno 750.000 evrov. Večino (štiri petine) sredstev prispeva država, občina Piran je prispevala letos 106.000, koprska pa samo 21.000 evrov.

»Pričakovali smo, da bo občina nekoliko znižala dotacijo zaradi krize, ne pa, da bo vsa sredstva ukinila. Zato še ne vemo, kako bomo ravnali. Občinske 'blagajnike' bomo skušali prepričati, da so se verjetno zmotili. Sicer bomo prisiljeni zreducirati naše delo v Kopru. V galeriji Loža bomo morali poiskati prostovoljce ali pa to najbolj ugledno koprsko razstavišče zapreti in ga odpirati samo tistim, ki bodo izrecno prosili za ogled,« je včeraj še ugibal Toni Biloslav, direktor Obalnih galerij Piran, ki se boji, da se bosta na to negativno odzvali tudi država in piranska občina.

»Občina Koper je že do zdaj plačevala premalo.Naj primerjajo občinski vložek in naš prispevek z galerijsko dejavnostjo v drugih slovenskih občinah,« je povedal Biloslav. Župan Popovič je Obalnim galerijam odvzel denar potem, ko je več kulturnikov pričakovalo, da bo pomagal pri postavitvi muzeja sodobne umetnosti. Nazadnje mu je tak projekt predlagal akademski slikar Cveto Marsič.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
wladymyr

Občina in njena likovnost - tokrat Koper

Začenja se recesija: Obalnim galerijam so vzeli... denar, kar je trezno premišljena odločitev koprske občine, kajti v likovni galeriji Loža bodo 
morali zmanjšati program - ali pa zapreti vrata. Medtem pa v Ljubljani podelijo Prešernovo nagrado (za življenjsko "delo") ne kljeklarici ne čipkarici ne pletilji babici..., ampak nekakšni ilustratorki... namreč za vnučke in vnukinje kmalušnje generacije gonemsko samopozabnega slovenstva. Likovnost v Sloveniji uspeva s padci, torej z meščuharskimi podlostmi... le poglejte si Evropsko prestolnico kulture Maribor, kako je bila zgiodovina nespodobnosti potrjena ob modernogalerijskih propalicah z birokratizacijo...

17. avgust 2013, ob 12:51:48
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej