Občina bi se pogodila z nekdanjim mestnim vrtnarjem

Družba Florina za prisilno poravnavo krivi občino Maribor in išče nove tržne priložnosti.

Objavljeno
09. junij 2014 22.04
Florina, 6.5.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Podjetje Florina, med meščani znano kot nekdanji mestni vrtnar, zaradi enostranske odpovedi pogodbe, ki je po mnenju Florine povzročila prisilno poravnavo družbe, toži občino Maribor za 828.990 evrov. Obe stranki sta potrdili, da poskušata spor poskušata rešiti z mediacijo.

Florina je za urejenost javnih zelenih površin ter za akvarij in terarij skrbela do leta 2007, ko je Mestna občina Maribor (MOM) enostransko odpovedala pogodbo, sklenjeno za nedoločen čas. Iz Florininega načrta finančnega prestrukturiranja (NFP) izhaja, da občina ni privolila v predlog za devetmesečni odpovedni rok, da bi se podjetje organizacijsko prilagodilo in uredilo razmerja s pogodbenimi partnerji.

Poskus dogovora

Za neposredno škodo, povzročeno zaradi enostranske odpovedi pogodbe o prenosu javne infrastrukture v upravljanje in vzdrževanje, je Florina v začetku leta 2009 na MOM, ki je 15,74-odstotna lastnica Florine, naslovila zahtevek v višini 828.990 evrov, vendar ga je občina zavrnila. Sledila je tožba, a se stranki na sodišču še nista srečali.

Spor poskušata rešiti mirno, sta potrdila predstavnica za odnose z javnostjo MOM Taja Kordigel in bodoči direktor Florine Damijan Verdnik. Ta je pojasnil, da je sodišče ob soglasju obeh strank izdalo sklep o začasni zaustavitvi pravdnega postopka in začetku postopka sodne mediacije, o podrobnostih pa ni hotel govoriti, saj stranke med pogajanji ne dajejo informacij.

Izguba tudi zaradi krize

Florina se je za tožbo odločila, ker ni v zameno za eksotične živali v akvariju terariju dobila ničesar, ostala je brez nadomestila za vlaganja v dejavnost gospodarske javne službe, skrčiti pa je morala tudi drevesnico, zasajeno predvsem za potrebe izvajanja javne gospodarske službe. Na MOM, ki jo je v času, ko je Florina zdrknila v rdeče številke, vodil Franc Kangler, so se očitkov otepali z razlago, da Florini niso odvzeli skrbi za parke, ampak je zaradi cenovno ugodnejše ponudbe to skrb prevzelo podjetje Nigrad. Poleg tega so s Florino po preteku koncesijske pogodbe sodelovali še pet let, a na podlagi letnih pogodb, potem pa je revizijska komisija občino opozorila, da sklepanje takšnih pogodb ni mogoče, ker Florina ni javno podjetje.

Odpoved pogodbe ni edini vzrok za rdeče številke Florine. Na poslovanje sta vplivali tudi finančna in gospodarska kriza. Družba je imela velik upad naročil pri sklepnih fazah gradbenih del (urejanje okolja), zmanjšala se je prodaja cvetja, lončnic in grmovnic. V postopku prisilne poravnave je bilo priznanih za dobrih 281.000 evrov terjatev, upniki, ki so prisilno poravnavo podprli z dobrimi 62 odstotki, pa so se strinjali s polovičnim izplačilom v letih od 2015 do 2017.

Nove tržne priložnosti

Bodoči šef Florine Verdnik, ki je hkrati zastopnik največjega lastnika, družbe ABC naložbe (79,25 odstotka), je razkril, da se namerava Florina v prihodnosti usmeriti še v zelenjadarstvo. Če bo na razpisu pridobila nepovratna sredstva, bo v Zrkovcih pri Mariboru postavila tri rastlinjake v skupni velikosti 18.500 kvadratnih metrov in v njih pridelovala zelenjavo. Ta bo po dostopnih cenah v prvi vrsti namenjena Mariborčanom, zagotavlja Verdnik.

Ker bo pridelava potekala v zaprtem okolju, ne bo odvisna od podnebnih vplivov, zato bo zelenjava na voljo tudi zgodaj spomladi in pozno jeseni. Naložba vključuje še namakalno opremo, gradnjo dveh vrtin za namakanje, opremo za uravnavanje klime ter ogrevanje na lesno biomaso.