Občina Brda koncesije trenutno ne more razpisati

Svetniki najprej odločili, da mora občina razpisati koncesijo za ambulanto v Kojskem, a za to (še) ni pogojev.

Objavljeno
11. junij 2014 19.47
*iza*Ambulanta Dopisi
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Dobrovo, Kojsko – Briški svetniki so na izredni seji zadržali izvajanje sklepa, ki so ga potrdili konec maja in v katerem so odločili, da mora občina razpisati koncesijo za zdravstveno ambulanto na Kojskem. Toda zapletom kljub temu še ni videti konca.

Sklep o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe splošne medicine v ordinaciji zdravstvene postaje Kojsko, ki ga je predlagal občinski svetnik Kostja Jelinčič, so tukajšnji svetniki potrdili konec maja. Tako so občinski upravi naložili, da do 10. junija pripravi in objavi javni razpis za podelitev koncesije ter da naj se koncesija začne izvajati, ko dosedanji koncesionar dr. Boris Terseglav odide v pokoj.

Toda na odločitev se je odzval direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica Marjan Pintar, prepričan, da so v njej prisotni elementi korupcije, morda celo kaznivih dejanj. »Svetniki so sprejeli nerazumno odločitev. Iz razprave jasno izhaja, da so sporen sklep sprejeli po predhodnih pogovorih s koncesionarjem, da je bil ta prepričan, da bo lahko novega koncesionarja izbral kar sam in je zato na občino tudi že pripeljal zdravnico, ki naj bi ji občina podelila koncesijo,« je nedavno dejal Pintar je obenem napovedal, da bo v primeru podelitve koncesije zahteval, da občina Brda vrne skoraj 782.000 evrov, ki jih je Zdravstveni dom Nova Gorica vložil v gradnjo zdravstvene postaje na Dobrovem, ter morda gradnjo celo ustavil.

Prav zdravstveni dom je namreč za naložbo zagotovil skoraj 80 odstotkov denarja, postaja pa naj bi postala last občine Brda, saj se je ta v pogodbi zavezala, da bo novogoriški zdravstveni dom opravljal vso zdravstveno dejavnost v Brdih in da ne bo razpisovala nove koncesije, ko bo zdravnik v Kojskem šel v pokoj. V zdravstvenem domu so v ta namen nameravali zaposliti zdravnico, ki prav zdaj zaključuje specializacijo.

V torek zvečer so briški svetniki na izredni seji o temi ponovno razpravljali ter tokrat potrdili odločitev briškega župana Franca Mužiča, da izvajanje sklepa zadrži, saj je ta po tolmačenju občinske uprave v nasprotju z veljavnimi zakoni in splošnimi akti občine.

Kot poudarja direktor briške občinske uprave Andrej Markočič, namreč v tem trenutku ni pogojev za razpis koncesije. »Naše osnovno stališče je, da mora zdravstvena ambulanta v Kojskem ostati in da moramo v občini reorganizirati mrežo zdravstvene infrastrukture. Prav tako si prizadevamo, da bi v Kojskem zdravstveno dejavnost opravljal koncesionar,« priznava Markočič. Kar z drugimi besedami pomeni, da celotno zgodba očitno še nekaj časa ne bo dobila epiloga.