Občina Cerklje bi imela kontrolni delež v RTC Krvavec

Župan Franc Čebulj načrtuje ustanovitev konzorcija turističnih ponudnikov, zainteresiranih za delež v smučarskem centru.

Objavljeno
06. november 2014 21.08
jer/Srečko Jesenšek
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Cerklje na Gorenjskem – Občina Cerklje na Gorenjskem bo predvidoma še ta mesec oddala nezavezujočo ponudbo za kontrolni delež v Rekreacijskem turističnem centru (RTC) Krvavec. Unior Zreče mora na zahtevo bank do leta 2019 prodati svoj turistični program, v katerega spada tudi gorenjsko smučišče.

Župan Franc Čebulj se je na ustanovni seji občinskega sveta zavzel, da smučišče ostane v slovenskih rokah in da ne dočaka podobne usode kot Kanin.

Koliko naj bi občina odštela za kontrolni delež (25 odstotkov plus ena delnica), ni jasno, saj Čebulj, ki se je doslej dvakrat sestal s predstavniki Uniorja, podatkov ne razkriva.

»Izbrali bomo svojega cenilca, napravljena bo študija o upravičenosti nakupa, v občinski proračun pa bomo napisali postavko z minimalnim zneskom in ta se bo po potrebi oziroma po rebalansu lahko spremenil,« je razložil župan.

Za lastništvo so se potegovali že pred 17 leti

RTC Krvavec je za občino pomemben z vidika turizma, občina pa ima na Krvavcu pomembno naložbo za ureditev odpadnih vod. Na vprašanje, ali so tudi ponudniki turističnih kapacitet v Cerkljah zainteresirani za deleže v družbi, je Čebulj dejal, da razmišljajo o konzorciju zainteresiranih.

Na pripombo, da je tudi njegovo podjetje Domačija Vodnik pomemben ponudnik, ki ima koristi od obratovanja smučišča, je odvrnil, da teh stvari ne meša.

»Kot župan sem že pred 17 leti, ko nismo imeli družinskega podjetja, predlagal občinskemu svetu, ki je sprejel, da vstopimo v lastniški delež RTC Krvavca. Takrat je imela glavni delež SKB banka, občina pa do deleža ni prišla zaradi močno dvignjene cene delnic, nekaj let pozneje pa je lastnik RTC Krvavec postal Unior.«