Občina do parcel s predkupno pravico

Popovič kupuje parcelo, trikrat cenejšo od tiste, ki so jo v bližini prodali.

Objavljeno
11. september 2017 21.40
tlo/popovic
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Koprski svetniki so včeraj na izredni seji soglasno podprli odločitev, da lahko občina uveljavi predkupno pravico za nakup parcel za več stanovanj in Male lože.

Svetniki so omogočili, da bo občina kupila 25.499 kvadratnih metrov zemljišč, ki jih je prodajala stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup. Ta je Merkurjeva zemljišča v poslovni coni med Mercatorjevim hipermarketom, Hoferjem in Tomosom ponudila za 862.000 evrov, a je nekdo od interesentov (stečajna upraviteljica noče razkriti, kdo, ker ni šlo za javno dražbo, ampak za zbiranje zavezujočih ponudb) ponudil 1,179 milijona evrov. V to ceno so privolili v občini Koper, saj to pomeni, da bodo za kvadratni meter odšteli 46 evrov.

Pred leti so Hoferju prodali zemljišče po 147 evrov v neposredni bližini, zato se je Kopru zazdela predkupna pravica lepa priložnost. Občina bi v desetih letih na tem mestu zgradila stanovanjske stolpiče s kakšnimi 600 neprofitnimi stanovanji. Tam bi lahko gradila še dom upokojencev ali varovana stanovanja. Del zemljišča bo občina še lahko unovčila po višji ceni in tako vsaj delno poplačala sedanjo naložbo. Ker je parcela namenjena gradnji poslovnih prostorov, bo morala občina še spremeniti prostorski načrt.

Svetniki so na seji tudi sprejeli odločitev o predkupni pravici za Malo ložo. Zanjo mora občina plačati 57.300 evrov. Župan Boris Popovič je napovedal, da bodo Malo ložo brezplačno oddali civilnemu gibanju Skupaj, če bodo pripravili sprejemljiv in vsebinski program dogajanja v Mali loži.