Občina hoče zdravstvenemu domu spet pobrati zaslužek

Celjski mestni svetniki bodo danes odločali o prenosu dobička iz tržne dejavnosti ZD Celje v proračun občine.

Objavljeno
11. oktober 2016 08.09
Zdravstveni dom in reševalna postaja na Gregorčičevi 5 v Celju. Slovenija 11.marca 2015.
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Mestna občina, ki je lani v svoj proračun prenesla 1,2 milijona evrov presežka Zdravstvenega doma (ZD) Celje, bi tudi letos rada del tržne pogače ZD. Svetniki bodo danes odločali o presežku iz poslovanja na trgu v lanskem letu, gre za 169.879 evrov. V ZD zanikajo, da bi imeli izgubo, priznavajo pa slabo realizacijo. Ta je bila ob polletju komaj 17,8-odstotna.

Da naj bi ZD Celje leto sklenil z izgubo, je na odboru za finance in premoženjska vprašanja mestnega sveta poudarila Brigita Čokl (Desus): »Učinki prenosa urgentnega bloka v bolnišnico se že kažejo, ZD je v razsulu, zdravniki odhajajo, osnovno zdravstveno varstvo se zmanjšuje in se ne ohranja na ravni, ki bi jo morali imeti. Skozi urgentno dejavnost so se zdravstveni domovi 'napajali', zato so se razmere zdaj drastično poslabšale. Takšna politika bo ogrozila zdravstvo v Celju, ki je do zdaj dobro delovalo.« Čoklova je predlagala umik te točke z dnevnega reda današnje seje mestnega sveta.

O izgubi ZD Celje je na odboru za družbene dejavnosti opozorila še njena strankarska kolegica Štefanija Presker, ki je tudi članica sveta zavoda ZD Celje. »V polletni bilanci ZD Celje se izkazuje izguba. Prihodek javne službe je ugoden, medtem ko prihodki iz tržne dejavnosti upadajo,« je dejala Preskerjeva. Tudi ona je opozorila, da je veliko denarja ZD Celje dobil iz nujne medicinske pomoči, ki jo danes v urgentnem centru vodi Splošna bolnišnica (SB) Celje: »Zdravstveni dom je imel to službo v preteklosti organizirano zelo varčno, saj so zdravniki dejavnost opravljali znotraj delovnega časa in zato je nastal presežek. Tega ni več in konec leta se napoveduje izguba v višini okoli dva milijona evrov.«

Obrulova: Poslujemo pozitivno

Uprava ZD Celje z direktorico Alenko Obrul pravi drugače: »ZD Celje posluje pozitivno. Ob polletju smo realizirali presežek prihodkov nad odhodki v višini 36.886 evrov.« Vendarle pa se zavedajo, da načrtovanih 206.940 evrov presežka ob koncu leta ne bo. Realizacija je ob polletju znašala le 35,65 odstotka polletnega oziroma 17,82 odstotka letnega načrta. Tako v ZD Celje že načrtujejo rebalans finančnega načrta za letos.

V ZD Celje priznavajo, da jih bo izguba urgentne službe finančno udarila. Lani so iz naslova nujne medicinske pomoči po podatkih iz letnega poročila dobili 2,3 milijona evrov, ki jih letos ne bo. Prenos urgentne službe pa se pozna tudi SB Celje, saj so bili zdravniki v ZD Celje za to službo bolje plačani, je opozoril direktor SB Celje in mestni svetnik Marjan Ferjanc (SDS): »Zdravniki danes nočejo priti na urgenco, saj so v preteklosti to delo opravljali prek nadur, ker v ZD niso zaposlovali novih zdravnikov. Tako so nastali presežki.«

Zdravnikov ZD Celje res nima dovolj. Vse splošne ambulante delujejo, ampak so tri brez stalnih zdravnikov. »Nadomeščajo jih zdravniki iz drugih ambulant ZD Celje in specializanti. Gre za vseslovensko problematiko, saj manjka na ravni države okoli 300 zdravnikov specialistov družinske medicine. Prav zato ima ZD Celje stalno odprt razpis za ta profil zdravnika, razmere pa obvladujemo,« so na navedbe Čoklove o odhajanju zdravnikov odgovorili iz uprave ZD Celje.

Za nakup stanovanj

Celjska občina je ena redkih, verjetno pa celo edina, ki jemlje presežek zdravstvenemu domu. Takšnega primera ne poznajo ne na Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije ne v Skupnosti občin Slovenije. To lahko občina stori po lani sprejetem odloku. Letos naj bi denar porabili za odkup stanovanj v stavbi na Gregorčičevi 6, kamor bi razširili in preselili del dejavnosti ZD. Odkup stanovanj in prostorov Društva cerebralne paralize Sonček Celje bo občino stal 265.164 evrov.

Lani je za odlok, ki omogoča prenos sredstev iz ZD Celje, glasovalo 20 svetnikov, 12 jih je bilo proti. Letos kaže, da bi lahko bilo več težav, odbor za finance in premoženjska vprašanja je celo zavrnil soglasje k prenosu. Čeprav je predsednik odbora Stane Rozman, SD, dejal, da bo za prenos glasoval predvsem zato, »ker je imel javni zavod ZD na kontih okoli štiri milijone evrov v depozitih«. Ferjanc, ki je lani dvignil roko za odvzem presežka, bo letos proti. Pravi, da ni korektno, da bi v času, ko od ministrice in vseh pristojnih prosijo za več sredstev za zdravstvo, zdravstvenemu domu jemali denar.