Izolska občina dokončno izgubila milijonsko tožbo

Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za revizijo sodbe, po kateri je občina morala poravnati 1,9 milijona evrov podjetju R Mercuri
Fotografija: Občina Izola je odškodnino že plačala.  FOTO: Jaka Ivančič
Odpri galerijo
Občina Izola je odškodnino že plačala.  FOTO: Jaka Ivančič

Občina Izola je te dni prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrglo zahtevo za revizijo  sodbe mariborskega višjega sodišča v sodnem sporu med občino in podjetjem R Mercuri iz Bistrice ob Sotli. »Občina je izkoristila vsa pravna sredstva, ki so bila na razpolago, da bi preprečila plačilo odškodnine v višini skoraj 1,9 milijona evrov, vendar je, glede na prejeti sklep, sodbo morala izvršiti,« so danes sporočili z izolske občine.

Podjetje R Mercuri, ki je zaradi izgubljene poslovne priložnosti pri prodaji zemljišča dobilo tožbo proti občini Izola, je v začetku leta vložilo izvršbo in s tem blokiralo občinski račun. Občina je na piranskem okrajnem sodišču dosegla odlog izvršbe in vložila revizijo na vrhovno sodišče. A zaman. Občina je sicer že pred meseci poravnala odškodnino, za kar so predvideli kombinacijo zamika naložb in kreditov.


Stanovanj za mlade za zdaj ne bo


Izolski župan Danilo Markočič se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal dva dni pred nastopom svojega županovanja, čeprav je dogajanje, zaradi katerega je nastal sodni spor med omenjenim podjetjem in občino, staro že več kot desetletje.
»Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi kljub prejeti izvršbi podjetja R Mercuri zaščitili interes občanov in občank, žal je sodbo treba izvršiti,« pojasnjuje situacijo župan Markočič, ki ocenjuje, da bi lahko s tolikšnimi denarnimi sredstvi, ki predstavljajo skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna, zagotovili stanovanja številnim mladim družinam ali prvo fazo gradnje kulturnega doma.

Izolski župan Danilo Markočič je nad izidom sodnega spora negativno presenečen. FOTO: Nataša Čepar
Izolski župan Danilo Markočič je nad izidom sodnega spora negativno presenečen. FOTO: Nataša Čepar


»Postopek, ki je pripeljal do takšne sodbe, je za lokalne skupnosti nenavaden, saj podlaga za odškodnino temelji le na izdani lokacijski informaciji,« ocenjuje župan in dodaja, da bo tovrstna izkušnja pri nadaljnjem delu občinske uprave pomenila več administrativnega dela, pravne previdnosti in s tem dodatne birokracije, ki pomeni podaljševanje postopkov.
 Občino Izola je obiskala tudi kriminalistična policija, ki je zbirala informacije o celotnem postopku, ki je privedel do pravnomočne sodbe o izvršbi. »Zadovoljen sem, da je policija začela preiskavo tega milo rečeno neobičajnega sodnega postopka, ki je nevaren precedens za vse slovenske lokalne skupnosti,« še zaključuje župan.
 

Kako je potekala zgodba


R Mercuri je sicer 2300 kvadratnih metrov zemljišča s halo ob izolski ladjedelnici kupilo leta 2005 za 250.000 evrov.  Čez nekaj let so nepremičnino nameravali prodati hrvaškemu podjetju, pri čemer je predpogodba vključevala določilo, da velja zgolj v primeru, če v enem letu za to območje preneha veljati prepoved parcelacije zemljišč in gradnje na njih. To se ni zgodilo, saj občina prostorskega načrta še do danes ni sprejela. Podjetje R Mercuri je kasneje zemljišče prodalo, a »le« za 1,9 milijona evrov. Od občine je zato zahtevalo 1,1 milijona evrov razlike do zneska, ki bi ga lahko zaslužilo, če bi mu ga uspelo prodati hrvaškemu kupcu. Odškodninski zahtevek se je zaradi obresti povzpel na 1,9 milijona evrov.

Hala na zemljišču, ki je bilo predmet spora med R Mercuri in Občino Izola.
Hala na zemljišču, ki je bilo predmet spora med R Mercuri in Občino Izola.

 

R Mercuri zdaj želi graditi, občina je proti


»Poplačilo smo dobili, tako da je, kar se nas tiče, ta sodni spor zaključen. Vprašanje pa je, kako bo v nadaljevanju, saj ostajajo nekatere zadeve v odnosu do izolske občine še odprte, denimo odmera komunalnega prispevka, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za izvedbo gradbenih načrtov,« pojasnjuje Tamara Bandelj iz odvetniške družbe Božič Malneršič in Bandelj, ki zastopa R Mercuri. Lastnik zemljišča je zdaj Raiffeisen, a ga namerava R Mercuri, ki ga zastopa prokuristka Tadeja Hočevar, ponovno odkupiti.

Občina pa na danem zemljišču načrtuje zelene površine, kar bodo uradno opredelili v predlogu občinskega prostorskega načrta – tega bodo javno razgrnili prav danes.

Komentarji: