Občina Maribor Iskri ne namerava plačati 7 milijonov

Mariborska občina predlaga, naj neodvisna organizacija oceni realni višino opravljenih del.

Objavljeno
15. maj 2013 12.49
regent/radarji
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Maribor - Mestna občina Maribor (MOM) je z družbo Iskra Sistemu pripravljena sporazumno rešiti zaplet glede dolga za vzpostavitev razvpitega radarskega sistema, a višino terjatve naj določi neodvisna organizacija, predlaga MOM.

Iskra Sistemi so 22. aprila na MOM naslovili 7-milijonski zahtevek, pri čemer prvi obrok (2 milijona) zahtevajo do 1. junija, preostale obroke po milijon evrov pa do novembra. Prvi mož Iskre Dušan Šešok je odgovor MOM pričakoval do 15. maja in ga tudi dobil; vendar ta še zdaleč ni sorazmeren z njegovim zahtevkom.

Kot so sporočili z MOM, je ta pripravljena na sporazumno rešitev pravnih razmerij, a ne pristaja na rešitev razmerij na način, kot izhaja iz poziva družbe Iskra sistemi. MOM je pripravljena poravnati terjatve v višini, ki bi ustrezale realni ceni opravljenih del, pri čemer predlaga, da realno ceno opravljenih del ugotovi neodvisna organizacija, ki bo jo stranke sporazumno določile.

MOM pozvala Iskra sisteme, naj obračun obrazloži in utemelji

»V pozivu družbe ni navedeno in obrazloženo, od katerega zneska so obračunane obresti oziroma kaj predmetni znesek sploh predstavlja. Glede na navedeno in glede na dejstvo, da je MOM kot porabnica javnih sredstev in pravna oseba zavezana spoštovanju zakona o javnih financah (ter vseh povezanih in relevantnih predpisov), na neobrazložen in neutemeljen znesek ne more pristati. Zato je MOM pozvala družbo Iskra sistemi, naj postavko obračun obresti obrazloži in utemelji,« so sporočili danes.

Dušan Šešok je dopoldan povedal, da z odgovorom mariborske občine še ni seznanjen. »Ne bi rad nič komentiral, dokler tega sam ne preberem,« je dejal za Delo. Je pa znano, da je Šešok že pred časom zagrozil s 761-milijonskim odškodninskim zahtevkom, če MOM ne bo pristala na Iskrin predlog poravnave. MOM pa je torej zdaj žogico vrnila Iskri s svojimi predlogi.