Občina Maribor po dvomiljonsko posojilo le, če bo gorela voda

Dobrih 95 milijonov evrov načrtovanih prihodkov v predlogu proračuna ustreza realizaciji v minulih dveh letih.

Objavljeno
13. marec 2015 19.39
Mariborska koalcija, z leve: Andrej Fištravec, župan MOM, Bernard Memon, Saša Pelko (skupina LžAF), 23.2.2015, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Po lanski črni napovedi, da je občina Maribor na kolenih in ji lahko zmanjka celo za toaletni papir, je občinska uprava Andreja Fištravca skupaj spravila predlog proračuna, ki razkriva bolj optimistično sliko. Vreden je 95,5 milijona evrov, v njem je denar tudi za socialo: »Noben program ni izvisel,« zagotavlja Fištravec. Napovedi o dvoletnem proračunu niso uresničili.

»Sestavili smo socialno vzdržen proračun. Sanirali smo tiste grozljive ničle, ki so se pokazale v simulaciji v začetku decembra lani. Na področju sociale smo celo povečali odhodke,« se je pohvalil župan Andrej Fištravec. Zagotovil je, da so ohranili vse programe na področju sociale, kulture, mladine in okolja, kot so javna kuhinja, varna hiša, letovanje otrok ...

Zanimanje za zemljišča občine menda večje

Načrtovanih dobrih 95 milijonov je na ravni realizacije proračuna 2013 in začasne lanske realizacije. »Uspelo nam je zagotoviti dodatne vire, čeprav nam je država še dodatno vzela 4,9 milijona evrov glede na preteklo leto,« je povedal župan. Med dodatnimi viri so večji prihodki od nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč (z izboljšanjem evidenc) ter denar od prodaje občinskih lokalov in zemljišč. Po besedah v. d. direktorja mestne uprave Bojana Babiča je v prvih dveh mesecih zrasel interes za naložbe v občini; kdo so ti investitorji, ni hotel povedati, ker da gre za poslovno diskretnost, navrgel je le, da gre za interesente iz Evrope, ki potrebujejo večja zemljišča. S prodajo občinskih lokalov nameravajo zaslužiti 800.000 evrov.

Po drugi strani se, je pojasnil Fištravec, zmanjšujejo izdatki mestne uprave, izjema je le županov kabinet, kjer bodo višji, saj bo kmalu imenoval še drugega podžupana. Kdo bo to, še ni jasno, kot kaže, pa se Fištravec ni odločil za Metoda Dolinška (SD), ki se je ponudil kar sam, čeprav njegova stranka ni vstopila v županovo koalicijo. »Ker se do zdaj ni zgodilo nič, je, kar se mene tiče, čas potekel. Rekel sem: 'Odločite se hitro.' Potem se nismo več videli,« je dejal Dolinšek.

Vzgojiteljice ob »ekstramalico«

Za 179.000 evrov manj denarja kot lani je predvidenega za delovanje mestnega sveta, za 370 tisočakov so oklestili sredstva za javne zavode, ki bodo morali poiskati vse notranje rezerve. »Ne bomo izplačali nekaterih izdatkov, ki so bili doslej samoumevni. Eden takšnih je dvojno plačevanje malic vzgojiteljicam v vrtcih. Te po kurikulu morajo jesti z otroki. Po vzoru nekaterih drugih občin to pomeni, da niso upravičene do 100-odstotnega nadomestila za malico. Priznali jim bomo eno tretjino nadomestila,« je napovedal Fištravec.

Po njegovih besedah je na prihodkovni strani načrtovano novo posojilo v višini 2,2 milijona evrov, a se bo občina zadolžila le, če bo res potrebno. Se bo pa tudi v tem primeru njena skupna zadolženost znižala, saj bo letos odplačala 3,1 milijona glavnice od preteklih posojil. Večji del denarja za naložbe naj bi vložili v gradnjo fiziatrije, sanacijo strehe na Osnovni šoli Tabor 1, gradnjo vrtca v Pekrah ter začetek del na kanalizaciji v Limbušu in Kamniški Grabi.

Prva proračunska seja je sklicana za 26. marec, v nasprotju z napovedmi pa mestna uprava ni pripravila proračuna za dveletno obdobje. Bo pa tej zavezi sledila pri pripravi prihodnjega občinskega finančnega akta; priprav se bo lotila že junija, zagotavlja Bojan Babič, in jeseni bodo finančna izhodišča za dveletno obdobje po njegovem na mizi, proračuna pa sprejeta predvidoma konec leta.