Občina Maribor Veolii dolguje že 7,4 milijona evrov

V poldrugem mesecu je avtobusni prevoznik pravnomočno dobil dve tožbi zaradi premalo plačane subvencije.

Objavljeno
06. december 2013 18.04
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Mestne finance so doživele nov boleč udarec. Avtobusni prevoznik Veolia (zdaj Arriva Štajerska) je namreč pravnomočno dobil še drugo tožbo, vredno 3,65 milijona evrov. K iztoženemu znesku je treba prišteti še obresti, tako da bo morala občina skupaj plačati približno 6 milijonov evrov.

Veolia je zoper Mestno občino Maribor (MOM) vložila več tožb in vse so imele skupni imenovalec: premalo plačano subvencijo za mestni potniški promet. Veolia je namreč za prevoz potnikov z mestnimi avtobusi skrbela 10 let in se ves ta čas z občino očitno ni mogla dogovoriti glede spremembe višine subvencije.

Sporen je bil zlasti 8. člen koncesijske pogodbe, ki določa, da se koncendent in koncesionar dogovorita, da bosta ob bistvenih spremembah v pogojih poslovanja, kot je, denimo, sprememba višine subvencije, analitično ugotovila novo objektivno stanje in z aneksom ustrezno spremenila pogodbeno ceno oziroma višino mesečne subvencije. Občinska stran je vztrajala, da je subvencija fiksna in da je Veolia dobila toliko, kot je bilo določeno s pogodbo, pri Veolii pa so menili, da so dobili premalo, zato so denar zahtevali po sodni poti.

»Volje za aneks ni bilo«

V zadnji, finančno najmočnejši pravdi sta sprti strani predlagali številne priče. Direktor urada za komunalo, promet in prostor MOM Vili Eisenhut je povedal, da bi MOM morala plačati višjo subvencijo le, če bi za to nastopili pogoji in bi stranki to potrdili z aneksom. Janko Neuhold z MOM pa je poudaril, da so Veolii večkrat predlagali ureditev te problematike, a brez uspeha: »Oni so si to drugače razlagali, zato je jasno, da ni bilo volje za sklenitev aneksa.«

»Če bi bila subvencija fiksna, bi bilo to zapisano,« je menil Veoliin pravnik Iztok Štrukelj. Nekdanji finančni direktor in prokurist Veolie Iztok Fras – pred kratkim je postal občinski finančnik! – pa je to potrdil z besedami, da so si pri Veolii pogodbo razlagali v smeri, da subvencija ni fiksna.

Sodišče je naposled pritrdilo Veolii. Okrožna sodnica Jasna Murgel je sporno določilo pogodbe razumela tako: »Če bi pogodbeni stranki želeli določiti, da je subvencija letna in da se izračunava, kot zatrjuje tožena stranka, bi morali to izrecno določiti v 8. členu koncesijske pogodbe.«

Dve sodni zmagi v mesecu in pol

Za Veolio je to v poldrugem mesecu že druga zmaga. Konec oktobra letos je namreč sodišče odločilo, da ji mora MOM nakazati 822.000 evrov premalo plačane subvencije oziroma skupaj z obrestmi okrog 1,4 milijona evrov. Odvetnik Veolie Robert Berkovič je pojasnil, da je ta sodba že izvršljiva in bi torej Veolia denar z občinskega računa že lahko vzela, medtem ko bo sodba za 3,65 milijona evrov (z obrestmi 6 milijonov evrov) po njegovih besedah izvršljiva 21. decembra.

Kako se bo občina s proračunom 103 milijone evrov rešila iz finančnega primeža, še ni povsem jasno. Po naših informacijah je zoper prvo sodbo že vložila zahtevo za revizijo, enako bo najbrž ravnala tudi glede druge sodbe. A odvetnik Berkovič je prepričan, da je to strel v prazno: »Revizije, ki bi izpodbila to zadevo, ni. Zadeva je tako preprosta, da bolj ne more biti.«

Vendar ima župan Andrej Fištravec svojo računico. Pred kratkim je za Delo povedal, da se z Veolio pogajajo in da so se s predsednikom uprave, Švedom Bojem Karlssonom, dogovorili, da bosta obe strani na mizo položili vse odprte zadeve. »Rešitev mora biti v prid meščanov,« pravi Fištravec. Odvetnik Berkovič medtem razkriva, da občina doslej ni predlagala še nič.