Občina nima denarja za Pačnikove hotele

Radi bi povečali zasedenost bohinjskih hotelov, a kako, če hotele zapirajo. Hotel Ski na Voglu ostaja zaprt.

Objavljeno
19. maj 2012 19.56
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica – Zasedenost bohinjskih hotelov bi radi z lanskih 27 odstotkov postopno povišali na 36. Z zapiranjem hotelov za več let izgubljajo tako goste kot agencije. Pačnik pravi, da so jih z nakupom rešili stečaja, za upravljanje pa niso strokovnjaki.

Lani se je v Bohinju v primerjavi z letom 2010 število prenočitev povečala s 348.000 na 375.000, od tega so tretjino prenočitev našteli v hotelih. Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, rast pripisuje predvsem boljši zasedenosti v »stabilnih hotelih«, med katere uvršča družinska hotela Kristal in Tripič, hotel Jezero, Eko Park (pred dnevi je prejel priznanje angleškega časopisa Sunday Times za sožitje človeka z okoljem v turizmu) pa tudi hostel Pod Voglom in apartmaje Triglav. V prihodnje pričakujejo rast predvsem z aktivnimi gosti – pohodniki, planinci, kolesarji, ribiči, pravi Langus.

K povečanju zasedenosti bohinjskih hotelov lahko pomemben delež dodajo v hotelih Bellevue, Zlatorog in Bohinj, v katerih v zadnjih letih opažajo slabšo zasedenost, Ski na Voglu pa je zaprt. Poleg hostla Pod Voglom in apartmajev Triglav naštete hotele preko podjetij Alpinum in Dunis lastniško obvladuje Zmago Pačnik. Leta 2005 so v teh hotelih našteli 70.000 prenočitev, lani samo 38.000. Langus pravi, da bi lahko v teh hotelih na leto ustvarili 50.000 prenočitev več. Večjemu obisku Bohinja je namenjen tudi tradicionalni festival cvetja, ki se začenja danes.

Zaradi velikih stroškov obratovanja hotele zapirajo

Podjetje Zlatorog turizem Boža Šosterja je prejšnjo zimo zaradi visokih stroškov obratovanja najeta hotela Bohinj in Zlatorog zaprlo. Klemen Langus opozarja, da se »resnega turizma tako ne moremo iti«. »Zaprti hoteli ne ohranjajo poslovnih stikov, ni razvoja prodaje, agencije se obračajo stran,« je poudaril Langus in dodal, da so v preteklih letih v Bohinju nekateri najemniki hotelov za seboj pustili tudi neporavnane račune.

Zmago Pačnik je za Delo povedal, da sami kot lastniki hotelov, ki so jih leta 2003 kupili z lastno akumulacijo in jih rešili pred stečajem, niso strokovnjaki za upravljanje hotelov in da zato iščejo najemnike. Ob tem priznava, da nekateri niso bili prav uspešni. Spomladi so objavili ponudbo za najem, zanimanja je bilo precej, vendar načrtov ponudnikov banke niso podprle s posojili, je opozoril Pačnik. Dodal je še, da »delamo vse, da bo hotel Ski pozimi odprt«.

Županov predlog za odkup hotelov je bil preambiciozen

Konec lanskega leta je bohinjski župan Franc Kramar predstavil idejo za odkup Pačnikovih hotelov, ki pa ni dobila konkretnejše oblike. Kramar zdaj priznava, da je bila pobuda preveč pogumna za zmožnosti Bohinjcev in dodaja, da se tudi zato niso odzvali na Pačnikov razpis.

Kot pravi Alenka Dobravec iz družinskega hotela Kristal je treba v hotelu ustvariti dušo, ki pritegne goste in ki se zato vračajo. Hkrati opozarja, da morajo biti hoteli primerno vzdrževani in zagotavljati primeren nivo storitev.

Hotel Bellevue je lani poleti na noge začela postavljati podjetnica Marija Jakelj iz podjetja GTP Bohinj - Ski. Jakljeva je za ponovno odprtje hotela porabila lastne prihranke, deloma ji je pomagal tudi lastnik. Preteklo zimo je bil hotel zaprt, pred letošnjo poletno sezono pa ga bodo spet odprli.

Za pozitivno poslovanje bodo morali imeti vsaj 7000 prenočitev, je dejala Marija Jakelj in dodala, da bo hotel odprt tudi pozimi. Podobno kot najemnik hostla Pod Voglom Borut Jurkovič tudi Marija Jakelj ugotavlja, da si večjih vlaganj v obnovo kapacitet kot najemnik ne more privoščiti.