Občina, Paloma in gasilci še naprej na bojni nogi

Včerajšnji poskus poravnave padel v vodo. PGD Paloma bi moralo vrniti tovornjak in kombi.

Objavljeno
08. julij 2014 19.23
Nova vozila PGD Sladki vrh, 7.7.2014, Sladki vrh
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Paloma se je z občino Šentilj in tovarno Paloma zapletlo v spor, v katerem občina in tovarna zahtevata vračilo dveh gasilskih vozil. PGD Paloma je lani ostal brez članstva v Gasilski zvezi Slovenske gorice in s tem brez dovoljenja za intervencije.

Spor, zaradi katerega se je PGD Paloma znašla na sodišču, je povsem banalen. Predsednik PGD Paloma Silvo Fišer je pojasnil, da izvira iz gasilskih tekmovanj, zlasti v nižjih, mladinskih kategorijah, kjer so nastajali spori med predstavniki PGD Paloma ter gasilsko zvezo in drugimi društvi.

»Teh sporov je bilo po njihovih navedbah več, in ker so nesprejemljivi, je gasilska zveza z drugimi devetimi društvi iskala možnosti, na kakšen način bi PGD Paloma prisilila k ponižnosti in spoštovanju njihovih vrednot. Pritoževali smo se, da ne delajo skladno s pravili gasilske službe, da omejujejo število ekip, s čimer bi bilo društvo prisiljeno delati selekcijo. Mogoče pa je tudi nekaj nevoščljivosti zaradi novega gasilskega doma, ki smo ga dobili na ključ. Oporekajo, da so si morali drugi gasilci domove graditi sami,« pravi Fišer.

Vse za zmago na tekmovanjih

Predsednik Gasilske zveze Slovenske gorice Samo Vrtin, ki zvezo vodi od lanskega maja, pravi, da je bilo kljubovanje PGD Paloma tako močno in je privedlo do tako globokih nesoglasij, da je bilo negotovo celo skupno reševanje. Glede kršitev na tekmovanjih pa je dejal, da je PGD Paloma pripeljala tekmovalce od drugod in da so se tudi ponarejale letnice rojstva tekmovalcev, vse s ciljem doseči zmago.

Prepiri so na koncu sodu izbili dno in Gasilska zveza Slovenske gorice je PGD Paloma izključila iz svojih vrst. Ker ta zdaj nima več dovoljenja za intervencije in se na vozilih v povsem novem gasilskem domu nabira le prah, ju občina in tovarna Paloma hočeta nazaj. Njuno vrednost sta ocenili na 147.394 evrov.

Vendar zgodba ni tako preprosta. Tovornjak za gašenje sta kupili občina in tovarna, PGD Paloma pa je kot humanitarno društvo uveljavilo oprostitev davka. S tem denarjem ter s pomočjo občine in z donacijami je zatem kupilo še kombinirano vozilo.

Zanj je občina prispevala dobrih 15.000 evrov, medtem ko je za tovornjak primaknila 73.000 evrov oziroma slabo polovico vrednosti. Fišer pravi, da bi zdaj želela občina kombi dodeliti enemu izmed gasilskih društev, medtem ko bi šel tovornjak v tovarno. Vendar stranke na prvem (tajnem) srečanju na sodišču niso dosegle dogovora, spor bodo poskušale na miren način rešiti čez poldrugi mesec.

Obstoj PGD Paloma odvisen od razpleta tožbe

A odvzem vozil ni edina nevarnost za PGD Paloma, grozi mu tudi izbris iz registra društev. Zaradi izključitve iz lokalne in zatem še iz slovenske gasilske zveze ga je predlagala občina, vendar je upravna enota Pesnica to odložila do odločitve sodišča. PGD Paloma ni sedlo križem rok, ampak je zoper Gasilsko zvezo Slovenske gorice zaradi izključitve vložilo tožbo in razplet tega spora bo ključen za obstoj gasilskega društva iz Sladkega Vrha.

»Meni je vseeno. Če jim bo uspelo, jim bom kot župan takoj vrnil pooblastilo za opravljanje gasilske službe,« je dejal župan Šentilja Edvard Čagran. Pravi, da jim zdaj pooblastila ne more dati, ker mora biti gasilsko društvo po zakonu povezano z gasilsko zvezo. »Ves čas sem se zavzemal za to, da jih ne vržejo ven, a so se tako dolgo pričkali, da se je to zgodilo.« Vseh devet drugih društev je bilo za izključitev, pravi Čagran, ki je želel zadevo rešiti celo z ustanovitvijo lastne gasilske zveze s štirimi društvi. Vendar so mu v treh društvih dali jasno vedeti, da s PGD Paloma preprosto nočejo sodelovati: »In sem moral popustiti.«