Občina RTC Krvavec kupuje v časovni stiski

V Cerkljah bodo o ponudbi odločali prihodnji teden, rok za oddajo se bo iztekel 30. septembra.

Objavljeno
22. september 2016 22.56
Blaž Račič
Blaž Račič
Cerklje na Gorenjskem – Čeprav so po zapletih z redno sejo svetniki na izredni v sredo formalno podprli nakup deleža v RTC Krvavec, je negotovo, ali občini za to ne bo zmanjkalo časa. Do 30. septembra mora oddati nezavezujočo ponudbo, ki pa je sploh še niso pripravili. V Skupina Alta, ki prodaja Uniorjev skoraj 99-odstotni lastniški delež v RTC Krvavec, pravijo, da so prejeli več ponudb in da roka ne nameravajo podaljšati.

Pred oddajo nezavezujoče ponudbe za nakup 25 odstotkov plus ene delnice lastniškega deleža v RTC Krvavec se mora občinski svet sestati še enkrat in poleg drugih podrobnosti odločiti tudi o višini ponudbe za odkup. Župan Franc Čebulj pravi, da bodo zaradi časovne stiske ponudbo lahko oddali le kot neformalni konzorcij, v katerem bodo poleg občine še lokalni podjetniki in turistični ponudniki. Nato bi ustanovili konzorcij kot samostojno pravno osebo, vendar bi se občina iz njega na dolgi rok umaknila, pravi župan.

O tem, koliko bodo ponudili, župan noče govoriti, prav tako ne Andrej Kosec, ki je v imenu 15 podjetnikov, zainteresiranih za vstop v lastništvo RTC Krvavec, na sredini seji predstavil pobudo. Kosec o interesu podjetnikov pravi, da so Cerklje turistično vezane na ponudbo na Krvavcu, lastnik smučišča pa je za lokalno skupnost pomemben. Pričakujejo, da bodo v prodajnem postopku prišli v drugi krog, ko bi lahko pridobili podrobne podatke o poslovanju RTC Krvavec in se nato odločili o zavezujoče ponudbe.

»Župan ne ve, kaj je kompromis«

Zaradi nesoglasij med opozicijo in županovo koalicijo, ki sta s po osmimi svetniki razdeljena točno na pol, je bila redna seja občinskega sveta nesklepčna in o predlogu za vstop v konzorcij sploh niso odločali. Predstavnik opozicijskih svetnikov Matevž Bohinc pravi, da so sejo obstruirali zaradi slabih odnosov z županom oziroma s koalicijo, saj »župan ne ve, kaj je kompromis«, in da podpirajo razvojne projekte, kakršen je nakup deleža na Krvavcu. Politike in razvoja se ne sme mešati, je na pomislek, da bi o tem lahko odločali že na začetku septembra, odvrnil Bohinc, ki je kot največja problema v občini izpostavil dom starejših Taber in kadrovanje v občinskem TIC. Franc Čebulj je povedal, da je svet zavoda pred dnevi za v. d. direktorice namesto dosedanje Lidije Bregar imenoval Marušo Zajc.

Na Krvavcu so lani poslovali bolje kot pretekla leta in imeli 3,7 milijona evrov prihodkov ter dobrih 36.000 evrov dobička. Pridobili so gradbeno dovoljenje za nov akumulacijski bazen s kapaciteto 95.000 kubičnih metrov, ki bi zadoščal za pokritje 80 odstotkov potreb smučišča po umetnem snegu in ki bi jih stal okoli tri milijone evrov. Nova šestsedežnica Jezerca, za katero že imajo gradbeno dovoljenje, bi stala 3,5 milijona evrov, najbolj pa si želijo hotela s 300 ležišči, ki bi tudi ekonomsko upravičil naložbo v šestsedežnico, je povedal Srečko Retuznik, direktor RTC Krvavec. Za vzdrževanje in naložbe na leto namenijo do 700.000 evrov, pri čemer na investicijski potencial precej vpliva zadolženost družbe, saj ima še za okoli 5,2 milijona evrov dolgov, ki jih po Retuznikovih besedah redno poplačujejo.