Občina Tolmin bo tožila ministrstvo za infrastrukturo in prostor

Projekt je vreden kar 3,3 milijona evrov, dobrih 2,3 milijona evrov naj bi tolminska občina pridobila preko ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Objavljeno
11. marec 2013 15.27
mpi metalcamp
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Tolmin - Občina Tolmin je v letošnjem letu načrtovala temeljito energetsko obnovo Šolskega centra Tolmin, v ta namen pa želela pridobiti nepovratna sredstva ministrstva za infrastrukturo in prostor. Ministrstvo je njihovo vlogo zavrglo, občina pa bo za pridobitev sredstev uporabila vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo.

Projekt za investicijo v energetsko prenovo šolskega centra, ki je v 100-odstotni lasti občine in v katerem ima poleg osnovne šole in vrtca prostore tudi tolminska gimnazija, je v lanskem letu po naročilu občine pripravila Goriška lokalna energetska agencija (Golea). Direktor Golee Rajko Leban je za STA povedal, da so projekt pripravili po razpisanih zahtevah ministrstva, kar je dokazovala tudi uvrstitev tolminske občine med upravičence za sofinanciranje.

Projekt je vreden kar 3,3 milijona evrov, dobrih 2,3 milijona evrov naj bi tolminska občina pridobila preko ministrstva za infrastrukturo in prostor iz evropskih kohezijskih sredstev. "Projekt je za našo občino prevelik zalogaj. Če ne bomo dobili tega denarja, ga preprosto ne bomo mogli izvesti," je za STA povedal tolminski župan Uroš Brežan.

Ministrstvo je po zaključku razpisa letošnjega 2. januarja objavilo seznam občin, ki so na razpisu uspele, med njimi je bila tudi Občina Tolmin. Zato so v določenem roku na ministrstvo dostavili projektno dokumentacijo. Namesto sklepa o dodelitvi sredstev so nato 5. marca z ministrstva prejeli zahtevo za pojasnilo o premoženjskopravnih razmerjih z ministrstvom za šolstvo, saj v šolskem centru deluje tudi gimnazija. Med pripravo odgovora pa so v petek prejeli sklep o zavrženju vloge, opremljenega z datumom, enakim tistemu, ko je tolminska občina prejela poziv za pojasnilo.

Kljub temu, da so bila vsa razmerja v prijavi na razpis za sofinanciranje že opisana, je Občina Tolmin v treh dneh pripravila zahtevana pojasnila in odgovor poslala ministrstvu.

"Na prejeti sklep ministrstva, s katerim so zavrgli našo prijavo na razpis, se ne moremo pritožiti. Zato pa bomo ministrstvo za infrastrukturo in prostor tožili na upravnem sodišču," je še pojasnil Brežan, ki je prepričan, da je bila vloga zavržena neutemeljeno in brez pravne podlage. "Menimo, da gre za očitno kršitev pravic Občine Tolmin in razpisnega postopka, zato smo se odločili, da s takim postopkom ministrstva seznanimo javnost, saj je potrebno s takšnimi praksami prekiniti," je še dejal.