Občina ukinja uspešen javni zavod

K umiku predloga županjo Olgo Karba poleg športnih društev pozvali tudi v OKS in Svizu. »To je stvar politike.«

Objavljeno
29. marec 2016 23.45
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljutomer – Zaradi varčevanja namerava ljutomerska občina, ki je po zadolženosti na prebivalca po podatkih finančnega ministrstva na sedmem mestu v državi, ukiniti dva javna zavoda: Lokalno turistično organizacijo (LTO) in Javni zavod za šport, izobraževanje odraslih in mladino (ŠIM).

Kljub nasprotovanju bo večina županje Olge Karba v občinskem svetu oba zavoda najverjetneje ukinila že na današnji seji. V občinski upravi trdijo, da bodo tako na leto privarčevali 140.000 evrov.

Na nedavni skupščini Športne zveze Ljutomer, ki deluje pod okriljem leta 1994 ustanovljenega zavoda za šport, izobraževanje odraslih in mladino (ŠIM) ter združuje 54 športnih društev, so člani županjo pozvali, naj z dnevnega reda seje umakne točko o ukinjanju ŠIM. Podobno kot na županjo apelirajo domača športna društva, ki so po besedah generalnega sekretarja Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Edvarda Kolarja med najbolje organiziranimi v državi, jo k umiku točke poziva tudi Sviz. Karbovo so opozorili, da se o ukinitvi ŠIM, ki zaposluje devet ljudi, ni posvetovala ne z zaposlenimi ne z vodstvom zavoda. Prav tako po mnenju Sviza ni proučila možnosti za njihovo prezaposlitev. Za Sviz je »povsem nesprejemljivo, da so zaposleni postavljeni pred izvršeno dejstvo, ki ogroža njihovo eksistenco in jih izpostavlja nepredvidljivi prihodnosti«.

Podobno menijo tudi v OKS. Generalni sekretar Edvard Kolar je za Delo povedal, da presežki ljutomerskih športnikov – osem je prejemnikov Bloudkovih priznanj, najvišjih državnih priznanj na področju športa – govorijo o tem, da sta lokalna skupnost in športna organizacija delovali z roko v roki. »Zato naj se vodstvo občine, ki razmišlja o reorganizaciji, vpraša, kakšne posledice bo to imelo za ljutomerski šport. Prepričan sem, da bo zelo slabo vplivalo nanj.« Kolar poleg tega opozarja, da je postopek občine, ki v razpravo o ukinjanju ŠIM ni vključila ne športne zveze ne zavoda »niti na načelni ravni«, vse prej kot dober.

Športni objekti koncesionarju

Naloge zavoda za šport bo po načrtih občinske uprave od julija opravljal režijski obrat v okviru občinske uprave skupaj s ponudnikom, ki ga nameravajo poiskati z javnim razpisom. Občina bo ŠIM sredstva namenjala do junija, od julija pa bo ljutomerske športne objekte, med katerimi je tudi letno kopališče, upravljal koncesionar. »Kaj pa, če se bo kdo od neizbranih na razpisu pritožil na izbiro?« je častni občan Miro Steržaj, za tekmovalne dosežke v kegljanju prvi prejemnik Bloudkove nagrade v Ljutomeru, na skupščini športne zveze vprašal podžupana Bora Zemljaka in direktorja občinske uprave Tomija Zrinskega. »Če bodo pritožbe postopek izbire zavlekle za nekaj mesecev, kdo bio potem upravljal športne objekte?« je opozoril Steržaj. Zemljaka je prosil, da županji posreduje njegov apel, »naj dobro premisli, v kaj se spušča. V nič dobrega.« Zrinski mu je zagotovil, da bodo na vse to na občini zagotovo našli odgovore.

Na vprašanje, ali bo županja Olga Karba na današnji seji občinskega sveta kljub vsemu vztrajala pri ukinitvi ŠIM, nam z občine do zaključka redakcije niso odgovorili. »To je stvar politike, ne vem,« je dejal direktor občinske uprave Zrinski. Neuradno smo izvedeli, da Karbova načrtov ne namerava spremeniti in da bodo svetniki kljub vsemu glasovali o ukinitvi ŠIM, ki je tako kot ljutomerska športna zveza že nekaj let prejemnik certifikata kakovosti ISO.