Občinam dobiček, lekarnam krediti

Svet koroške regije prekrižal načrte lekarnam, ki morajo pretehtati načrtovane naložbe.

Objavljeno
19. junij 2014 22.45
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Muta – Koroški župani so zavrnili finančni načrt Koroških lekarn, ki so nameravale presežek porabiti za naložbe. Občine ustanoviteljice želijo večji del denarja preliti v občinske proračune, lekarne pa naj bi se za naložbe vsaj delno zadolžile.

Koroške lekarne so nameravale približno milijon evrov triletnega presežka prihodkov porabiti za naložbe, toda občine, ki si zadnji dve leti niso delile njihovega dobička, nameravajo to storiti z dobršnim delom letošnjega presežka (238.000 evrov). Ker lekarne niso zadolžene, župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas ne vidi razloga, zakaj dela dobička ne bi pobrale občine, naložbe pa bi zavod vsaj delno pokrival s krediti. Direktorica Koroških lekarn Irena Pušnik odgovarja, da je le petina dohodkov iz tržne dejavnosti. »Nismo trgovina, temveč primarna zdravstvena dejavnost.« Predlog za najemanje posojil je označila za »negospodarno razmišljanje«.

Ravenski župan Tomaž Rožen je opozoril, da je finančni načrt lekarn že potrdil svet zavoda, ki je sestavljen iz predstavnikov občin ustanoviteljic. »Primarno zdravstvo ni v rožnatem položaju, zato je prav, da imajo lekarne nekaj sredstev.« Župan Mežice Dušan Krebel meni, da morajo najprej pretehtati, koliko so načrtovane naložbe koristne in ali se bo z njimi ohranjal tržni delež. »Ni smiselno, da bi jim vzeli presežke, za investicijsko vzdrževanje ali celo zagotavljanje zalog pa bi morali najemati kredite.« Poudaril je še, da z zavrnitvijo finančnega načrta dajejo nezaupnico svetu zavoda, ki je sestavljen iz njihovih predstavnikov.

Svet regije je načrt lekarn kljub temu zavrnil in direktorici naložil, da do jeseni pripravi nov načrt naložb, na podlagi katerega se bodo odločili, koliko presežka bo šlo občinam.